Кметът на Монтана Златко Живков, откри днес паметник на археолога

...
Кметът на Монтана Златко Живков, откри днес паметник на археолога
Коментари Харесай

Откриха бронзов барелеф на археолога Георги Александров в Монтана /снимки/

Кметът на Монтана Златко Живков, откри през днешния ден монумент на археолога Георги Александров в чест на 100-годишнината от рождението му.
Паметникът е вграден в архитектурната среда на Лапидариума, в Попската градина, където е бил античният град Монтана. Автор на бронзовия барелеф е скулпторът Теодоси Антонов. Негова е концепцията за този паметник.
"Това беше замислено от дълго време. И по този начин направих един монумент, един незабравим знак, който както желае да го схваща, с една паметна плоча начупена, малко начупена с надпис и неговият облик. Това е в действителност един релеф от камък и бронз. Този портрет го върша от години. Знак на респект към археолога на Монтана ", съобщи Антонов.
Археологът Георги Александров "беше човек с чисто сърце и богатства душа. Мъдър и правоверен ", написа за него краеведът Никола Намерански.
Роден в Кюстендил, Георги Александров работи дълги години като археолог в Монтана и разкрива античното минало на града. Негово дело са разкриването на античната цитадела, остатъци от халколитно населено място, надписи от камък, оброчни плочки с релефни изображения, монументи, отдадени на Диана, Херакъл, Юпитер и други божества. Археологът е първият, който организира продължителни археологически разкопки в Монтана и региона, изясни доктор Ваня Иванова, шеф на Регионалния исторически музей-Монтана.
"Всъщност той разкрива античната цитадела на града и още няколко културни пласта. Доказва, че това населено място е просъществувало и през Бронзовата и през Желязната ера. Също по този начин разкрива и основите на казармени пространства, на гарнизонна базилика и на кули. Открива доста каменни надписи. Именно той открива, че богинята Диана е почитана като настойничка на антична Монтана. Пак той разкрива славянско населено място, което е издигнато върху руините на римската цитадела. Негова е заслугата за разкриването на три антични вили към Монтана.
През 2000 година, зав. отдел „ Краезнание “ Юлия Андреева сформира био-библиография на Георги Александров, която е издадена във връзка неговата 80-годишнина. Био-библиография съдържа изложение на неговите шест книги, 81 изявления и известия в научни издания и 114 публикации в локалния и централен периодически щемпел.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР