Кметът на Калояново заплаши с масово недоволство и блокада на

...
Кметът на Калояново заплаши с масово недоволство и блокада на
Коментари Харесай

Заради опасен мост: Жителите на Калояново заплашват с блокада на пътища

Кметът на Калояново заплаши с всеобщо неодобрение и обсада на пътища, тъй като най-използваният мост се разрушава. Държавата дала обещание да го поправи, само че не дала пари за ремонта.

Мостът се намира на основния път Пловдив-Хисаря. Съоръжението е сложено още от времето на Втората международна война. Вече е амортизирано и рисково. Движението по него и извънредно интензивно, а през почивните дни трафикът е двойно по-голям поради туристите, които отиват към Хисаря и Старосел.

В навечерието на Великденските празници кметът на Калояново заплаши, дружно с жителите на околните села, да блокират моста, до момента в който страната незабавно не го ремонтира.

Над 10 хиляди души всеки ден минават по моста край Калояново. Стоян Луков е един от тях. Като водач признава, че с риск за живота се движи по

„ Абсолютно е невероятно да се разминат два автомобила, защото оборудването може би по габарит няма по какъв начин да ги побере чисто на практика. И това значи, че единият постоянно би трябвало да е спрял. Често пъти хората не съблюдават указателните табели, които демонстрират преимущество и се получават много напечени ситуации- разногласия за преимущество, неведнъж леки произшествия ”, споделя Стоян.

Заради стесненото оборудване постоянно на моста стават и тежки произшествия. Пред очите на Стоян умират и хора. „ Бях очевидец по какъв начин колата катастрофира. Газовата уредба се възпламенява и трима души изгубиха живота си при този случай, тъпо, неуместно ”, изяснява още той.  

„ На хората несъмнено им писна, тъй като това нещо, което се случва всекидневно граничи с геноцид, по отношение на живеещите на територията на две общини. Всички обитаеми места на община Хисар, както и няколко обитаеми места от община Калояново. Всеки ден по няколко пъти, който пътува непрекъснато, треперейки отива на работа или се прибира ”, споделя Павел Павлов.

Наблизо се намира и огромна писта, на която постоянно се организират автомобилни надпревари. „ Когато имаме огромни мероприятия, свързани с националните шампионати, тук идват хора от цяла България, става страхотна запушалка. Задръстванията стигат чак до началото на Пловдив "

Мостът и пътят са част от републиканската пътна мрежа. Конструкцията на 80-годишното мостово оборудване е компрометирана, изясни основният инженер на община Калояново. „ Разбира се, че е рисков. То се вижда. Мостът не е ремонтиран в никакъв случай до момента. Този мост и стеснението на самото оборудване, е доста рисково. Греди са обрушени, арматурата се вижда. Има оголени устои. Опасно е! ”, изясни основният инженер на община Калояново Рангел Златански.

На моста няма пешеходна зона. Учениците, които пътуват с трен до Пловдив и Карлово, минават по него пешком. „ Наша ж.п гара се намира тъкмо след моста вляво и децата, които би трябвало да се прибират, минават по този мост ”, споделя кметът на Община Калояново Младен Кичев.

От седем години локалната власт води преписка с страната за ремонт на моста. Новият кмет се зарадвал, когато на 2 февруари видял, че Агенция „ Пътна инфраструктура ” публично афишира процедурата за реорганизация на оборудването на стойност над 1,4 милиона лева. Само 20 дни по-късно процедурата е прекъсната.

„ Обявиха, че пловдивската Агенция „ Пътна инфраструктура ” няма право и че София би трябвало да я разпореди, само че откакто София я смъкнаха на 22 дни, няма и 20 дни по-късно я смъкват, повече не я афишират, и това нещо остава, и ние не знаем какво става. Няколко пъти се пробвах да се свържа в София с Агенция „ Пътна инфраструктура ” нито получих отговор, нито споделиха какво се случва. На среща вървях веднъж в София. Нямаше го шефа. Но приказвах със зам.-директора. Каза " Ще забележим, ще проверим и ще ви кажем по кое време ще се случ ". Вече няколко пъти звъня. Никой не ми подвига ”, споделя Кичев.

От Агенция „ Пътна инфраструктура “ дадоха отговор: „ Обявената социална поръчка беше прекъсната на 8 февруари с решение на Председателя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура ". Причината са влезнали в действие промени в Закона за публичните поръчки. Според нормативните условия Областното пътно ръководство няма пълномощия за издаване на позволение за възлагане на подобен ремонт. До края годината Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще разгласи социална поръчка за строителство на ново мостово оборудване в региона на село Калояново ”

Кметът декларира, че търпението на хората се е изчерпало и повече пролонгация няма да има. „ Ще затворим за петък, събота и неделя наложително моста, по четири часа, в случай че би трябвало ще стоим, до момента в който нямаме някакво решение какво ще се случи ”, съобщи кметът на Община Калояново Младен Кичев.

На въпрос дали ще блокират всеки, който пътува към Хисаря и Старосел, кметът отговори: „ Да, с цел да могат да схванат и хората, че няма по какъв начин в 21 век да живеем в това състояние. Може би тогава Агенция „ Пътна инфраструктура ” или някой различен, ще разбере, че е време да дойдат и да решат казуса ”, уверен е Кичев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР