Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, популярен опонент на президента Реджеп

...
Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, популярен опонент на президента Реджеп
Коментари Харесай

Осъдиха кмета на Истанбул на близо 3 г. затвор за обида на Върховния избирателен съвет

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, известен конкурент на президента Реджеп Тайип Ердоган, бе наказан на 2 години и 7 месеца затвор за засегнатост на публични лица - членовете на Върховния изборен съвет на Турция, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Кметът на града с най-голямо население в Турция, който е представител на главната опозиционна Народнорепубликанска партия, беше изпратен на съд по отношение на тирада през 2019 година, в която споделя, че тези, които са анулирали локалните избори в Истанбул по това време, са " простаци ". 

Екрем Имамоглу разяснява, че днешната му присъда е политическа и противозаконна и е знак за актуалните условия в страната, добавя Ройтерс. Съдът наложи на Имамоглу и политическа възбрана, която може да докара до отстраняването му от служба.

Адвокатът му Кемал Полат съобщи за Агенция Франс Прес, че Имамоглу ще апелира присъдата.

Екрем Имамоглу завоюва локалните избори през 2019 година с малкa преднина пред своя противник от ръководещата Партия на справедливостта и развиването и откакто тези резултати бяха анулирани, завоюва повторния избор с по-голяма поддръжка.

В речта си тогава Имамоглу съобщи: " Тези, които анулираха изборите на 31 март, са простаци ".

Обвинението планува оптималната присъда до четири години затвор, отбелязва Ройтерс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР