Кметът на Габрово Таня Христова инициира среща с представители на

...
Кметът на Габрово Таня Христова инициира среща с представители на
Коментари Харесай

Таня Христова: Имаме спешна нужда от яснота и държавна подкрепа, за да сме в помощ на хората от Украйна

Кметът на Габрово Таня Христова инициира среща с представители на институциите, ангажирани с даването на поддръжка за украинските жители, потърсили протекция на наша територия. Целта е оптималната действеност при решение на сегашни и бъдещи проблеми, част от които са строго характерни – съгласно съответните потребности и проблеми на фамилиите, потърсили заслон в Габрово. В срещата взе участие регионалният шеф Ралица Манолова и представители на ОД на Министерство на вътрешните работи, Областна администрация Габрово, Бюро по труда – Габрово, РЗИ, БЧК – Габрово, РУО – Габрово, Габровска търговско-промишлена палата.

Обсъдени бяха типовете протекция, които дава страната ни и нуждата хората от Украйна да бъдат осведомени с тях, с цел да създадат своя осведомен избор. Уточнено бе, че Временна протекция, която се дава при положение на всеобщо нахлуване на чужденци, които са принудени да изоставен страната си, заради въоръжен спор, се дава от Министерски съвет с решение на Съвета на Европейския съюз. По време на срещата беше конкретизирано, че заявки за право на престояване могат да бъдат подавани във всички държавни структури, а по-късно ще се препращат по подготвеност към Държавната организация за бежанците. Стана ясно, че помощ за нощувка и храна в размер на 40 лв. от страната ще се изплаща единствено за подалите заявление за бежански статут.

Според Таня Христова общините имат незабавна потребност от изясненост и държавна поддръжка, с цел да окажат ефикасна помощ на хората от Украйна по места.

По време на срещата Областна администрация – Габрово се ангажира да координира логистиката по организацията на поддръжката за украинските жители.

Към момента на територията на общината са регистрирани близо 30 украински жители – главно дами и деца. Регионалната конструкция на Българския червен кръст ще насочва дарения от облекла, обувки и хигиенични материали към тях, след поръчка на съответни потребности.

За територията на община Габрово на телефон 0889 44 00 53, от 8:30 до 17:00 часа, може бъде потърсена поддръжка или подадена информация за даване на такава.

Община Габрово разгласи дарителска сметка за набиране на средства в поддръжка на украинските жители, настанени на нейна територия. Средствата ще бъдат употребявани за потребности от първа нужда по време на тяхното престояване.

Банковата сметка, по която могат да се вършат дарения, е:

IBAN: BG58 STSA 93 0084 6075 4400

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

445100 код за дарения от страната;

445200 код за дарения от чужбина

Основание на превода: В поддръжка на украинските граждани
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР