Кметът на Благоевград Илко Стоянов отмени заповед, издадена през 2014

...
Кметът на Благоевград Илко Стоянов отмени заповед, издадена през 2014
Коментари Харесай

Село Лешко ликува! Кметът на Благоевград Илко Стоянов реши дългогодишен проблем! Отмени ПУП, с който е разрешен рудник за добив на барит

Кметът на Благоевград Илко Стоянов анулира заповед, издадена през 2014 година, за Подробен организационен проект, в който е планувано отделяне на рудник за рандеман на баритна суровина от находище „ Тевни дол “, в землището на с. Лешко.

Сред главните претекстове за решението на кмета Стоянов са фактът, че целият парцел, очакван за реализирането на рудник попада в предпазени зони по стратегия „ Натура 2000 “, има несъответствия в направените документите и не е извършена процедура по координиране с Регионална инспекция за опазване на околната среда, както и че няма обезпечен транспортен достъп до обекта.

Заради капиталовото желание на „ Илинденски мрамор “ ООД в Община Благоевград има постъпили над 50 бр. възражения от притежатели на недвижими парцели в селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово, в м. Горна Мездра и в Благоевград.

Тази вечер кметът Илко Стоянов организира среща в село Падеш с поданици на общината, по време на която заяви новината за анулация на заповедта.

„ Благодарим за поддръжката от Ваша страна, вследствие на която постигнахме обща победа. Ползите от подхванатите дейности ще бъдат за целия район “, обявиха хора след срещата.

На място бяха разисквани и съответните терзания на жителите, които произтичат от възможното отделяне на рудник за рандеман на барит от находището край с. Лешко.

Сред тях са мощно замърсяване на въздуха, предстоящи гърмежи, които ще причинят стрес за хората, живеещи в региона, както и опасности от утежняване на качеството на водата и водоснабдяването, защото при следените детонации може да се стигне до разбъркване на пластове на варовиковите влакна, по които минават подпочвените води.

Сред доводите на хората, подали възражения са и че възможното разкриване на рудник в с. Лешко ще докара до съществени вреди на инфраструктурата на целия регион.

Припомняме, че преди дни кметът поддържа и протестна подписка, с която поданици настояха процедурата по отделяне на рудник да бъде прекъсната, защото в случай че бъде позволен сходен обект, активността му може да породи съществени опасности за човешкото здраве.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР