Кметът на Благоевград Илко Стоянов е подал сигнал до прокуратурата

...
Кметът на Благоевград Илко Стоянов е подал сигнал до прокуратурата
Коментари Харесай

Благоевград прати строител на прокурор в спор за 2,5 млн. лева

Кметът на Благоевград Илко Стоянов е подал сигнал до прокуратурата по отношение на нарушавания при построяването на закрития плувен басейн в квартал „ Еленово “, разгласи градоначалникът на конференция през днешния ден.

Както Българска телеграфна агенция писа, общината е наказана да заплати към 2,5 млн. лв. за построения басейн, за който през 2014 година е получено финансиране от страната и е подписан контракт за инженеринг на спортния комплекс „ Пирин “.

Стойността на плана е била към 2,4 млн. лв., а за обекта, приключен година по-късно, е било належащо да бъдат разплатени спомагателни 1,4 млн. лв., които с лихвите и разноските по делото към този миг са на стойност към 2,5 млн. лв.. Тази сума Общината следва да заплати, откакто е наказана от компанията реализатор, а по проблема има постановено дефинитивно решение от Върховния касационен съд.

На днешната конференция Илко Стоянов уточни, че е направена цялостна инспекция на документите, с които разполага общината по проблема, при което са разкрити „ шокиращи данни “. При енергийния одит и техническо проучване на плувния комплекс, направени по отношение на кандидатстване за саниране, е открито, че издаденият Акт 15 е „ неистинен документ “, сподели Стоянов и уточни, че липсва Акт 12, а по отношение на Акт 15 два от общо десетте подписа на архитекти и инженери, не са достоверни. Това е доказано с заявления, сподели още градоначалникът.

По думите на Стоянов за нарушаванията следва да бъдат тествани и чиновници на общинската администрация, които са заемали управителни длъжности по време на осъществяване на обекта. Кметът на Благоевград сподели още, че наложената глоба в размер на 2,5 млн. лв. с решение на Върховен касационен съд няма да докара до банкрутиране на общината, само че ще повлияе на бюджета на общината, обвързван с локалните действия, като това включва активността на всички общински предприятия и обществени действия, за които се отделят средства от общинската хазна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР