Кметът на Благоевград Илко Стоянов бе официален гост на научна

...
Кметът на Благоевград Илко Стоянов бе официален гост на научна
Коментари Харесай

Кметът Стоянов: В трудни времена като днешните трябва да запазим силата на правото и да защитаваме истината, защото те крепят цивилизованите общества

Кметът на Благоевград Илко Стоянов бе формален посетител на научна конференция „ Право и общество в (пост) пандемичния свят “, проведена от Югозападен университет „ Неофит Рилски “ във връзка 30 години от основаването на Правно-исторически факултет.

Форумът се организира под патронажа на акад. Христо Григоров, доктор х.к. – ръководител на Българския Червен кръст. В него присъединяване взеха учени, откриватели, представители от практиката и ученици на факултета, които разискаха настоящи проблеми и провокациите пред актуалното общество от позиция на правната и историческата просвета, публичната, интернационалната политика и медийната процедура.

По време на приветственото си слово в границите на конференцията кметът Илко Стоянов акцентира голямата роля на висшето образователно заведение за развиването на Благоевград през годините и за в бъдеще.

„ Развълнуван съм, тъй като с изключение на в качеството си на кмет, участвам на тази среща и като ученик на висшето образователно заведение. Енергията на този град е задвижена от няколко съществени неща и едно от тях е Югозападен университет „ Неофит Рилски “. Основаването му, даването на автономност, а по-късно и основаването на Правно-историческия факултет са едни в действителност значими стъпки за града ни, за хората, които живеят и учат тук.

Винаги съм казвал, че студентите са не просто хора, които се квалифицират в дадена сфера, те са тези, които носят сериозна добавена стойност за обществото ни. Те са тясно свързани с образованието, т.е с бъдещето.

И през днешния ден, когато се намираме в едни нелеки времена, пред всички нас, пред всички Вас, стои едно огромно тестване, с което сме длъжни да се оправим, макар премеждията, макар интервалът на пандемия и размирните времена – ние би трябвало да запазим силата на правото, да пазиме истината. Именно те са нещата, които крепят цивилизованите общества “, сподели кметът Илко Стоянов.

Във форума присъединяване взеха ректорът на ЮЗУ проф. доктор Борислав Юруков, деканът на Правно-историческия факултет доцент Д-р Николай Марин, омбудсманът на Р България Диана Ковачева, представители на държавната и локалната власт, някогашни и сегашни ръководители на факултети към образователното заведение, общественици, студенти и жители.

Научните отчети, показани по време на конференцията, ще бъдат оповестени в юбилеен алманах.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР