Кметът на Белица и заместник-председател на УС на НСОРБ Радослав

...
Кметът на Белица и заместник-председател на УС на НСОРБ Радослав
Коментари Харесай

Кметът на Белица и зам. председател на НСОРБ Р. Ревански взе участие в конференция с участието на председателя на Еврогрупата Паскал Донахю

Кметът на Белица и заместник-председател на УС на НСОРБ Радослав Ревански, заместник-кметът на община Габрово Мария Йозова и изпълнителният шеф на Сдружинието Силвия Георгиева взеха присъединяване в конференцията “Европейският път на България – присъединение към еврозоната: преимущества и провокации пред бизнеса ”. Форумът се провежда от Министерството на финансите и в него взеха присъединяване финансовият министър Асен Василев, шефът на Българска народна банка Димитър Радев, ръководителят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев и ръководителят на Еврогрупата Паскал Донахю. Сред гостите бяха представители на българския бизнес, на работодателски и синдикални организации и на дипломатическия корпус.

Основната обсъджана тематика бе готовността на страната ни за приемане в еврозоната, изгодите и провокациите от прекосяването към единната европейската валута като разплащателно средство у нас.

Еврогрупата е неофициален орган, основан през 1997 година, в границите на който министрите на страните членки от Еврозоната разискват въпроси по отношение на общите отговорности на техните страни по отношение на приемането на еврото. Основната задача на Еврогрупата е да обезпечава тясна съгласуваност на икономическите политики сред страните членки от еврозоната. Друга нейна цел е да предизвиква основаването на условия за по-силен стопански напредък. Тя дава отговор за подготовката на съвещанията на срещата на върха на страните от еврозоната и на обвързваните с тях следващи дейности.

„ Силно имам вяра, че България ще се причисли към еврозоната през 2025 година Въпросът е по кое време, а не дали страната ви ще вкара евровалутата “, съобщи ръководителят на Еврогрупата Паскал Донахю, който е на публично посещаване в нашата страна. Той оцени високо напъните на България по пътя й към еврозоната и поздрави държавното управление за устрема му за понижаване на инфлацията. „ Следващият стадий на икономическото пътешестване на България е да се причисли към еврозоната. Еврото предлага чудесни благоприятни условия за разцвет и сигурност “, безапелационен беше Донахю Той обърна внимание на изгодите, които България ще има след въвеждането на еврото и уточни, че виталният стандарт и приходите ще бъдат по-добри, а вероятностите за развиване – позитивни. „ Убеден съм, че с участието на България в еврозоната страната ви ще има повече благоприятни условия, по-добри работни места и по-голям напредък и непоклатимост на стопанската система “, добави Паскал Донахю.

Кметът Радослав Ревански съобщи, че кметовете са прагматични хора и изрично поддържат влизането на България в еврозоната. Надяваме се това да стане по-рано, сподели той и изрази вярата за поддръжка от Еврогрупата за действителна финансова децентрализация.

Министър Василев регистрира положителния разговор с НСОРБ по тематиката и готовността на Министерство на финансите да прегледа предложение от общините, което да удовлетворява всички локални администрации за осъществяване на най-хубавия вид на децентрализация.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР