Кметът на Банско Георги Икономов отчете спад от 5% на

...
Кметът на Банско Георги Икономов отчете спад от 5% на
Коментари Харесай

Най-голям ръст при чуждестранните туристи в Банско - от Израел, Сърбия и Румъния

Кметът на Банско Георги Икономов регистрира спад от 5% на британските туристи през 2018 година по отношение на 2017-а. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева обаче предвижда, че за този ски сезон може да се реализира 5 % нарастване на задграничните туристически визити. " Прогнозите на министерството на туризма за идния зимен сезон са, че можем да реализираме 5 % нарастване на задграничните туристически визити. От пазарите на Европейския съюз най-сериозен интерес към ски туризма и растеж на записванията към този момент има от Англия ", уточни тя. Данните бяха изнесени по време на регулярна среща на локалния бизнес с представители на разнообразни институции.

Най-голям растеж в визитите от чужбина идва от Израел, Сърбия и Румъния, заяви кметът Георги Икономов.

" За страдание по отношение на 2017 година следим спад от 5 % на британските туристи, още един спад имаме и това е Турция - там спадът е по-голям, към 10 %. Имаме голямо нарастване на туристите от Сърбия - близо 45 %, имаме голямо нарастване на туристите от Румъния - близо 30 %, и туристите от Израел - израелските туристи са повече към този момент от македонските, повече са от сръбските. Русия също бележи растеж към 10 %. "

Георги Икономов е на мнение, че курортният град се нуждае от по-платежоспособни туристи, а не просто от повече туристи.

" Не съм сигурен дали желая да имаме растеж на туристите, по-скоро желая да задържим този растеж, само че да стартират да идват по-богати туристи, по-платежоспособни туристи, тъй че да може да получава хотелиерският отрасъл и ресторантьорският повече пари за услугата. Тези пари да не са единствено за облага, по-скоро да ги връща към възстановяване на услугата, възстановяване на качеството, увеличение на заплатите на личния състав, образованието им. Това е задачата на по-високите цени на по-богатите туристи. Иначе с тези ниски цени, да, ние ще привличаме доста туристи. В последна сметка обаче, в случай че теглим чертата може да се окаже, че облагата би могла да бъде по-малка, в сравнение с с по-малко, само че с по-богати туристи ", разяснява градоначалникът.

Преди дни основният прокурор Сотир Цацаров изиска с писмо до премиера да бъде осведомен до каква степен е стигнала работата по рекомендацията на Прокуратурата да бъде преразгледан концесионният контракт на компания " Юлен " за Ски зона Банско. Още през юни след сигнал на политическа партия " Зелените " държавното обвиняване е предложило да бъдат подхванати незабавни дейности за обезпечаване на цялостно сходство на употребената от концесионера повърхност с тази в концесионния контракт.

" Един скиор или сноубордист не го интересуват разногласията нависоко. Ако пристигна Прокуратурата да затвори курорта, би се отразило, само че тогава несъмнено ще има и много митинги. Все отново дано да има някакво решение, с цел да можем да излезем с някакво мнение ", съобщи представителят на сдружението концесионер Иван Обрейков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР