Ключовото нещо според него са политическите усилия за формиране на

...
Ключовото нещо според него са политическите усилия за формиране на
Коментари Харесай

Христо Иванов: Трябва да започнем с промени в ЗСВ и да ликвидираме Спецпрокуратура

Ключовото нещо съгласно него са политическите старания за образуване на парламентарно болшинство от 2/3: “Изборът на парламентарна квота за Висш съдебен съвет става с 2/3. Същото болшинство е належащо и за избор на инспекторат към Висш съдебен съвет. Това е и болшинството, което би трябвало да промени структурно Висш съдебен съвет преди новият състав да бъде избран”. Той напомни, че за ръководещите и опозицията преструктурирането на Висш съдебен съвет е неизбежно, тъй като са го записали в стратегиите си. Иванов беше безапелационен, че преструктурирането би трябвало да се случи преди избора на нов състав на Висш съдебен съвет.

Според него интернационалният стандарт изисква да има болшинство на съдии, определени от съдии, като се резервира някаква парламентарна квота. Обратно, няма прокурорско самоуправление, тъй като няма подобен принцип. По тази логичност не може да им диалог за отчетност на основния прокурор, защото той ръководи гилдия от негови подчинени:

“Ние би трябвало да въведем болшинство в прокурорската гилдия, определено от Народното събрание, с цел да бъдат самостоятелни от основния прокурор и да могат да го контролират”.

По думите му тази промяна е безусловно наложителна, с цел да отговорим на интернационалните стандарти. Иванов предлага комисията за промени в конституцията да стартира с образуване на задължения въз основата на изявленията на политиците по тематиката правосъдна промяна.

Той чака поддръжка за такива промени за пристигна от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ако тя не се случи съгласно него ще има интернационалните наказания над страната ни. Според него тези промени не изискват привикване на Велико народно събрание: “Разделението на Висш съдебен съвет на две квоти е възможно. Ако се придържаме към тази идея, може да създадем правосъдна реформа”.

Местните зависимости се преодоляват с самостоятелна прокуратура по думите на Иванов: “Съдебната власт би трябвало да се освобождава от гнили ябълки”.

“Ние би трябвало да потърсим отговорност от основния прокурор, само че и от предходните, за д се види, че отговорност се носи. После следва модернизацията, която ще включва и съществени кадрови промени. Гнилите ябълки би трябвало да си тръгнат от правосъдната власт. Това е дълъг развой, само че той е безалтернативен”, разяснява Христо Иванов.

Той сподели, че е получил доста номинации за водач на “Да, България” от първичните структури и в случай че се наложи, още веднъж ще поеме този пост.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР