Ключовата дума за справяне с пандемията от коронавирус е доверие

...
Ключовата дума за справяне с пандемията от коронавирус е доверие
Коментари Харесай

Д-р Колчаков: Българите не виждат 30 000 смъртни случая, а виждат усложненията от ваксинацията

Ключовата дума за справяне с пандемията от ковид е доверие – доверие в способените лекари и способените институции. Възрастните хора с съпътстващи болести е добре да се имунизират. Това съобщи в изявление за БГНЕС лекар Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ „ Софиямед “.
„ Факт е, че сме страната член на Европейски Съюз, която е с минимален % имунизирано население и с най-висока смъртност. Разбира се, имат значение и дейностите на държавните институции, когато бе въведен зеленият документ имахме по 20 000 – 30 000 имунизирани дневно. Това демонстрира, че българинът схваща от моркова и тоягата. Има по този начин да се каже, площад за ограничения, които са възможни. Демокрацията не е свободия “, сподели известният анестезиолог.

Той даде забавни съпоставяне от международната процедура.

„ Виждаме какво прави американската народна власт, да вземем за пример. Тя сподели всички, които са в Министерството на защитата би трябвало да са имунизирани. Австрия сподели локдаун. Ние нищо от това не сме въвели, а не мога да кажа, че сме по-демократични. Примата на живота е здравето “, акцентира известният анестезиолог.

Той е безапелационен, че единствено лекари, които са способени, би трябвало да се изричат по тематиката с пандемията от COVID-19.

„ Илюзия е да се счита, че хората, които не са способени би трябвало да добият осведоменост с цел да получат доверие. Доверието се получава като се довериш на тези, които схващат. 90% от лекарите не схващат от тази материя, тъй като не е тяхната компетентност. Казвал съм го и различен път, като си счупиш крайници не вървиш на очен доктор. Тук има тясна специализация. Имаме вирусолози, имунолози. Къде се лекуват най-тежките форми на COVID-19? В интензивни отделения, в реанимация, т. е. сътрудниците, които имат компетентност като мен сме последната бариера преди гибелта “, съобщи Колчаков.

Ние обръщаме прекомерно доста внимание на вредите, а пропущаме изгодите.

„ Българите вършат абсурден избор. Когато стана известно, че има тромбозиране от имунизациите, нашите сътрудници от западните страни направиха изследвания. Те към този момент знаят, че има от 3 до 5 случая на един милион имунизирани. Това значи, че в България на към 7 млн. население биха получили тромбозиране 35 индивида. Хората у нас не виждат 30 000 умряли от Коронавирус пандемията, а виждат някакви затруднения. Ето това е незапознат избор. Избираш превъзмогването на някакъв дребен риск, а не виждаш гибелта пред очите си. От тази позиция основното нещо, отново споделям, е доверието. Има огромно значение, страната, институциите. Доверието в способените лекари и способените институции, които ръководят пандемията “, сподели докторът.

Добре е хора с съпътстващи болести да се имунизират.

„ От много време сме отбелязали, че високата смъртност касае хората с съпътстващи болести и възраст над 70 години. От тази позиция е разумно да кажем, че високата смъртност е и резултат от общото положение на нацията, което не е положително. Съчетаването на COVID-19 със съществени съпътстващи хронични болести даде този скръбен връх. Още един път да кажем, че освен, че няма риск от имунизациите за хора с съпътстващи хронични болести, а в противен случай, горещо целесъобразно е такива хора да се имунизират. Баща ми, да вземем за пример, който е с тежко сърдечно заболяване се имунизира, както и майка ми, която е от 20 години диабетик, също се имунизира и нямат никакви проблеми “, акцентира доктор Колчаков

Докторът насочи обръщение за наближаващата Нова година.

„ Както обичайно се споделя, да си пожелаем здраве и дълъг живот в положение на здраве. Имаме ново ръководство от младежи, до момента не сме имали толкоз млад Парламент. Аз съм бил два пъти в Народното събрание. Младостта е обнадеждаваща, само че не е гаранция за триумф. Има две неща, които са значими. Когато си млад, народът споделя, че морето е до колене, хоризонтът е доста необятен пред теб. Никога не би трябвало да не помнят, че поколенията преди тях са основали всичко, което имаме на този свят. Мъдрите хора споделят, че, в случай че виждам доста надалече, то е, тъй като съм стъпил на раменете на колоси, които са били преди мен. В България и в областта на опазването на здравето, и в областта на демокрацията са направени решителни стъпки. Това не би трябвало да се подценява, би трябвало да се надгражда, по тази причина ние сме подготвени не да се бъркаме в проектите на новите поколения, а да им оказваме помощ да вземат решение дилемите, като им посочваме какво сме създали “, съобщи доктор Колчаков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР