Ключов за сектора остава проблемът с недостига на специалисти и

...
Ключов за сектора остава проблемът с недостига на специалисти и
Коментари Харесай

Най-големите софтуерни компании: Островът на оптимизма

Ключов за бранша остава казусът с дефицита на експерти и остарялото обучение

© Надежда Чипева Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Подредбата в топ 5 за първа година се резервира непроменена. Начело са български поделения на мултинационални компании. 900 млн. лева доходи имат 25-те най-големи софтуерни компании в страната. Преди година същата група сдружения е отчела оборот от 760 млн. лева, или съвсем 19% годишен растеж. Още по тематиката
Банките и fintech фирмите може да са сътрудници

Около това се сплотиха представители на компании от финансовия и софтуерния бранш и банки по време на първата годишна Fintech Summit, проведена от " Капитал "
31 май 2018
Лекторите на Fintech Summit: Да управляваш колос в България – Мирослав Божилов

Генералният шеф на Paysafe за България ще взе участие в конференцията на " Капитал "
15 май 2018
Изкачването на " Мусала "

Приходите на " Мусала софт " не престават да порастват с над 25%, задачата е удвояване на личния състав до 1000 чиновници през 2020 година
1 юли 2017
Технологичната промишленост в България от дълго време е известна като непрекъснат ярък лъч в българската стопанска система. Изминалата 2017 година не дава мотиви за терзание. Средният растеж в оборота е 19%, от 25-те най-големи компании в бранша (вижте таблицата тук) 20 имат двуцифрен растеж на приходите, едвам четири са със спаднали продажби, 20 са нараснали броя на чиновниците си, а единствено две от компаниите са приключили годината на загуба. Освен в цифри оптимизмът ясно проличава и измежду мениджърите на водещите компании, които чакат, че този ритъм на напредък няма да види края си най-малкото до края на това десетилетие, даже макар обстоятелството, че секторът продължава да се бори със остарели проблеми – дефицит на работна ръка и остаряла просветителна система, която не създава фрагменти. Както обаче показва изпълнителният шеф на " Булпрос " Ивайло Славов, апетит ще продължава да има до тогава, до момента в който фирмите порастват.

За разлика от предходната година, когато всички компании от топ 4 трансформираха местата си, тази година измежду първата петица е умерено и разбърквания няма. Промяна измежду лидерските места идва на шестата позиция, където точно " Булпрос " изпреварва " Сирма груп холдинг " и по този начин се трансформира в най-голямата софтуерна компания, учредена в България. " Основна цел на компанията ни през 2018 година е построяването на спомагателни функционалности към нашите артикули за онлайн разплащания и парични прехвърляния. "
Мирослав Божилов, общоприет шеф на " Пейсейф България "

Спокойствие на върха

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Лидер измежду софтуерните компании и тази година остава сдружението за IT финансови решения " Пейсейф България ", което за първи път минава границата от 100 млн. лева доходи (постижение за целия сектор). " Изминалата година беше още една година на напредък за Paysafe. Броят на нашите чиновници скочи от малко над 800 при започване на годината до над 900 в нейния край ", споделя Мирослав Божилов, общоприет шеф на " Пейсейф България ". Фирмата усили площите, които заема в постройката Capital Fort, и разшири обсега на услугите, които дава за цифров портфейл на световната Paysafe Group. " Тези трендове на напредък не престават и през 2018 година, най-много във връзка с софтуерното развиване на продукта ", прибавя Божилов. Той чака компанията да доближи 1000 чиновници по-късно през тази година.

На второ място е българското звено на американската Progress, която през 2014 година купи " Телерик " и сега към момента оперира под това име. Приходите на сдружението не престават да порастват, като то към този момент е на облага - освен това номинално най-високата в бранша. Йогеш Гупта, изпълнителен шеф на Progress, сподели пред " Капитал " че, 2017 година е била изключително значима за компанията, тъй като е съумяла да вкара две значими технологии – когнитивно решение за машинно образование и технология в помощ на разработчиците, които основават мобилни приложения. " Ние оставаме правилни на задачата си да осигуряваме на разработчиците и фирмите това, от което се нуждаят, с цел да основават елементарно сполучливи бизнес приложения ", споделя още Гупта.

На трето място в класацията е " Виемуеър България ", която отбелязва забележителен напредък на приходите през 2017 година, само че е една от едвам двете компании измежду топ 25, които работят на загуба, въпреки тя да се свива по отношение на 2016 година " Виемуеър " може да се похвали и с огромен скок в наетите хора от компанията, като за 2017 по отношение на 2016 година броя на чиновниците на компанията е повишен с съвсем 130 души.

На четвърто и пето място, също като през предходната година, остават " САП Лабс България " и " Вистеон електроникс България ", като и двете поделения на интернационалните компании означават растеж на приходите си, както и нарастване на наетите от тях хора. " През 2017 година разширихме съществуващите екипи в развойния ни център и отворихме няколко нови подразделения ", споделя Радослав Николов, изпълнителен шеф на " САП Лабс България ". " През последните години компанията ни пораства с 6-8% на година, тази година чакаме растежът да е над 10%. "

Българското трио в десетката

Първите пет места в класацията на софтуерните компании са окупирани от български сдружения на задгранични компании, само че в десетката попадат три български компании. На шесто и седмо място с консолидираните си резултати се подреждат " Булпрос " и " Сирма груп холдинг ", като е допустимо следващата година една от двете или даже и двете компании да влязат в челната петица поради високите си темпове на напредък. Основаната през 2010 година " Булпрос " продължава бурния си напредък на доходи, купувайки и немски сдружения, и още по-силния растеж на чиновници. " В бранша има проблем, за който малко се приказва: прекомерното изместване към бизнеса с услуги и дребния % продуктови компании. "
Цветан Алексиев, изпълнителен шеф на " Сирма груп холдинг "

Изпълнителният шеф на " Сирма груп холдинг " Цветан Алексиев разяснява, че 2017 година е била доста сполучлива за компанията. " Постигнахме доста положителни финансови резултати, растем с 25% по отношение на 2016 година Зад числата се крият доста бизнес триумфи и доста упорита работа. Успяваме да осъществяваме растеж на приходите от над 20% за шеста поредна година ", споделя той и прибавя, че вложенията, които компанията е направила за развиване на стратегическите пазари, са се отплатили с нови извоювани планове и клиенти. От началото на 2018 година компанията работи по нова петгодишна тактика, съгласно която " Сирма " би трябвало да доближи доходи от 100 млн. евро през 2022 година Фирмата също по този начин обмисля обществено предложение на интернационална борса. " За момента задачата ни е NASDAQ. Вярваме, че ще можем да получим оценка на компанията от най-малко 200 - 300 млн. евро ", споделя Алексиев.

След " Сирма " в класацията се подрежда " Си Ес Си България ", която е една от дребното компании в класацията, която има спад в приходите и броя на чиновниците си. Обяснението евентуално е в договорка от февруари 2017 година Тогава притежателят на българското сдружение - американската Computer Sciences Corp, се сля с поделението на НР HPE Enterprise Services и по този начин се роди DXC Technology. Сделката имаше огромен резултат и в България - в ново сдружение се отдели част от " Хюлет-Пакард ГДБЦ " и се образува сегашният водач за изнесени услуги " Ентърпрайз сървисиз " (виж карето). А " Си Ес Си България " стана " Ди Екс Си технолоджи ".

На девето място се подрежда производителят на програмен продукт за компютърни графики " Хаос програмен продукт ", за който 2017 е мощна година - и то освен поради обстоятелството, че при започване на годината се поздрави с премия " Оскар " за софтуерни достижения в киното с продукта си V-Ray. " Имаме пуснати нови версии на доста от основните ни артикули, което спомогна за растеж на приходите от към 20%. В този интервал също по този начин наехме над 70 чиновници ", споделя Петър Митев, изпълнителен шеф на " Хаос груп ". Той прибавя, че 2018 година също е забавна за компанията, защото тя пуска на пазара нови облачни услуги и нови версии на свои артикули. Именно на тях се дължи огромният растеж на чиновниците през предходната година. " Убедени сме, че това ще повлияе позитивно на пазара и на нас като екип. " През 2017 година " Хаос програмен продукт " закупи и основаната в Прага конкурентна компания Render Legion против необявена сума.

Челната десетка се приключва от " Атос България ", българския клон на международната софтуерна група Atos. Фирмата отбелязва растеж на приходите и към този момент работи на солидна облага. През 2016 година компанията беше на загуба от 184 хиляди лева, до момента в който през 2017 година " Атос " отбелязва облага от над 2.8 млн. лева Това е първата финансова година, откакто френската Atos закупи българската " Инфопартнерс ".

Познати проблеми

" Става все по-трудно да се намерят в бързи периоди софтуерни инженери с нужните ни умения и в нужното количество ", споделя Мирослав Божилов от " Пейсейф България ". Неговата компания не е единствената с сходни проблеми – дефицитът на квалифицирани фрагменти продължава да бъде главен проблем на промишлеността и през тази година. " Би било потребно да забележим един по-улеснен и либерализиран развой за издаване на краткотрайни работни визи за софтуерни инженери от прилежащи страни в случаите, когато не можем да намерим задоволително квалифицирани фрагменти на локално равнище ", прибавя Божилов. " Пазарът към момента е раздробен. Вярвам, че единен, браншът може да реализира доста повече, изключително в области като позициониране на България измежду евентуалните чиновници от други страни. "
Делян Лилов, изпълнителен шеф на " Мусала софт "

" Липсата на квалифицирани чиновници с опит в сектора е нещо, което е добре известно и коментирано. При нас това също дава отражение и ние би трябвало да се съобразяваме със положението на пазара, да се приспособяваме към тази действителност ", споделя от своя страна Делян Лилов, изпълнителен шеф на " Мусала софт ", която е една от фирмите с най-активна политика във връзка с образование на нови фрагменти. " От години прилагаме уравновесен метод сред построяването на лични фрагменти, в което ние надълбоко имаме вяра, и привличането на опитни хора от пазара на труда, в това число и от други страни ", прибавя Лилов.

Възможността за привличане на повече фрагменти от непознати страни се преглежда и от Радослав Николов от " САП Лабс България ". " Страната ни е забавна дестинация за напредък на IT промишлеността, само че на този стадий липсват фрагментите, с цел да можем да се възползваме оптимално от тази опция ", споделя той. Според него казусът не може да се реши на момента и би трябвало да се мисли дълготрайно. " В кратковременен проект бихме могли да използваме повече опцията за привличане на фрагменти от други страни и синята карта като опция. В дълготраен проект мисля, че би трябвало да влагаме повече в това да разпространяваме още в учебно заведение осведомителните технологии и специалностите, свързани с тях ", прибавя Николов.

Според Боряна Пейчева, маркетингов шеф в дебютиращата в класацията " Интелиджънт системс ", доста от проблемите на бранша биха могли да бъдат решени, в случай че има национална тактика за софтуерната промишленост. " За нас би било извънредно събитие, в случай че страната стартира да взима каквото и да е отношение за подкрепяне на IT бранша. Има извънредно доста образци по какъв начин с целенасочена политика се съживяват браншове или даже цели стопански системи – да вземем за пример прилежаща Румъния, където държавното управление оказва помощ на автомобилния бранш и има разнообразни облекчения освен за колите, само че и за бизнеса като цяло ", споделя Пейчева. " С сътрудници от бранша постоянно се майтапим, че тази промишленост в България се развива добре, тъй като страната не се меси, само че аз имам вяра, че страната има доста какво да свърши за IT бизнеса у нас. "

Подобно мнение показва и Петър Митев от " Хаос груп ". Според него неналичието на каквато и да било тактика води до комплициране измежду младежите и лишава от мотивацията им да учат, тъй като не виждат употреба на наученото. " Това, което би трябвало да се направи, е да се стартират да се построяват дългогодишни тактики за усъвършенствания – съответни и измерими в дълготраен проект ", споделя Митев. " Образованието лишава доста години, с цел да се видят същинските резултати от него. За задачата тези, които работят по тези въпроси, би трябвало да стартират да мислят за страната като цяло и да излязат от цикъла на определеното ръководство. "

Проблемът с фрагментите обаче не е български – той е световен. Изпълнителният шеф на Progress Йогеш Гупта показва, че всяка година по света остават милиони незапълнени софтуерни позиции и е нужно казусът да бъде погледнат от по-високо, с цел да бъде решен. " Необходимо е още в ранния стадий на обучение да се развива ползата на хората към осведомителните технологии. Виждаме от ден на ден STEM (наука, технологии, инженерство и математика) стратегии, а с изключение на тях всяка компания поставя в допълнение старания, с цел да задържи чиновниците, от които се нуждае ", споделя Гупта. Софийският офис на Progress е най-големия за компанията по брой чиновници в света. " Постоянно влагаме в софийския си офис посредством даване на повече благоприятни условия за професионално развиване и обезпечаване на среда, където концепциите елементарно се раждат и развиват ", прибавя той.

Оптимизмът остава

Проблемите на фирмите от IT бранша няма да бъдат решени скоро, тъй като те не са краткосрочни. Въпреки това България може да се похвали с доста частни начинания, които са ориентирани към решаването на най-големия проблем с фрагментите. Извън него не би било пресилено да се каже, че 2017 година бе мощна година за множеството от най-големите компании в промишлеността. Много от фирмите имат сложени дълготрайни цели за напредък. И след години на двуцифрен растеж оптимизмът за още доминира, и евентуално основателно. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР