Клубът за еклектичен феминизъм (КЕФ) представя тази вечер епизода Срещу

...
Клубът за еклектичен феминизъм (КЕФ) представя тази вечер епизода Срещу
Коментари Харесай

Клубът за еклектичен феминизъм представя тази вечер филм за формите на господство



Клубът за еклектичен феминизъм (КЕФ) показва довечера епизода „ Срещу господството “ от поредицата Trouble и ще дискутира тези въпроси, както и практическото ангажиране на Клуба с борбите на дамите.

В епизода ще може да се видят известни имена на феминизма като Силвиа Федеричи и незнайни труженички от третия свят, бели анархистки от богатите страни и мигрантки от всички страни, дами с хиджаб и девойките от женския отряд на Рожава.

В изявление за предаването „ Преди всички “ гл. ас. Валентина Георгиева от катедра „ Културология “ на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ изясни:

„ Разговорът за феминизма е настоящ както в България, по този начин и на Запад. На Запад 90-те години на 20 век феминизмът започваше да се взима за даденост, като че ли това е борба, която към този момент е спечелила, дамите всичко са получили и всичко е наред. Едва тази година в България видяхме един напредък на една доста мощна консервативна реакция против правата на дамите и сякаш не си даваме сметка какво можем да загубим, в случай че продължаваме нищо да не вършим. Затова, преди една година, стартирахме във фабрика „ Автономия “ Клуб за еклектичен феминизъм /КЕФ/. Идеята е да създадем една общественост, да създадем място за среща за дами, които усещат, че нещо не е наред и желаят да създадат нещо по въпроса, желаят да се борят против патриархата по един занимателен метод. Това, което през днешния ден ще се случи е следващата среща на тази група от дами. Мъжете също са поканени “.

По въпроса за Истанбулската спогодба, Георгиева разяснява: „ След решението на Конституционния съд този диалог става ненужен. Решенията на Конституционен съд не се оспорват. Няма какво повече да се направи. Аз бях доста дейна в борбите за одобрение на конвенцията, само че към днешна дата, по-късно решение, няма какво повече да създадем. Тази спогодба няма да бъде утвърдена. Една спогодба обаче не е завършек на цялото женско придвижване, т.е. ние можем още доста да създадем, с цел да реализираме резултатът, който с неприемането на този документ не се случи. Лесният път беше да се одобри един подобен документ, а в този момент ще би трябвало да тръгнем по сложния път. Затова ние разчитаме на една друга тактичност – образуване на женски групи, в които да има взаимопомощ. “

Феминизмът не би следвало да се преглежда като инструмент за репресии, посочи тя: „ Ние не бихме се включили към феминизъм, който се изправя против мъжете. Това не е битка на дамите против мъжете. “

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР