Клод Моне е поредният гениален художник, чието творчество стана обект

...
Клод Моне е поредният гениален художник, чието творчество стана обект
Коментари Харесай

Екоактивисти отново се вихриха в музей - този път заляха с картофено пюре картина на Моне

Клод Моне е следващият талантлив художник, чието творчество стана обект на вандализъм, откакто екоактивисти хвърлиха картофено пюре върху негова известна картина в музея „ Барберини “ в Потсдам, Германия, оповестява „ Гардиън “.

Новата екоакция идва единствено девет дни, откакто деятели от Just Stop Oil заляха с доматена чорба картината шедьовър на Ван Гог „ Слънчогледите “ в Националната изложба в Лондон.

Този път обект на похищението стана платното Les Meules (бел.ред. „ Воденични камъни “), част от фамозната поредност на Моне „ Купи сено “ от 1890 година. Това е един и същи пейзаж, рисуван при друго осветяване.

След като заляха картината, протестиращите, облечени с блестящо оранжеви жилетки, се залепиха за стената под нея.

„ Намираме се в климатична злополука и всичко, от което се страхувате, е доматена чорба или картофено пюре върху картина. Знаеш ли от какво ме е боязън? Страхувам се, тъй като науката ни споделя, че няма да можем да изхранваме фамилиите си през 2050 година “, съобщи един от деятелите.

„ Нужно ли е картофено пюре върху картина, с цел да чуете? “, запита той. „ Тази картина няма да коства нищо, в случай че би трябвало да се караме за храна. Кога най-сетне ще започнате да слушате? “, добави той.

От музея оповестиха, че картината не е повредена, защото е била с предпазващо стъкло. Германските управляващи проверяват протестиращите за материални вреди и непозволено влизане в музея.

Уредникът му Ортруд Уестхайдер съобщи, че въпреки да съчувства на паниките на протестиращите, е „ шокирана от средствата, с които те се пробват да придадат тежест на своите претенции “.

„ Именно в творбите на импресионистите виждаме интензивното артистично ангажиране с природата “, акцентира тя.

В Tуитър групата написа: „ Ако е нужна картина, залята с картофено пюре или доматена чорба, с цел да накара обществото да си спомни, че курсът на изкопаеми горива убива всички ни, тогава ще ви дадем картофено пюре върху картина! “.

Четирима души са взели участие в екоакцията. Те са членове на групата Letzte Generation („ Последното потомство “), която прикани немското държавно управление да предприеме фрапантни дейности за отбрана на климата и прекъсване на потреблението на изкопаеми горива.

Клод Моне се трансформира в следващия художник, който беше във фокуса на климатичните митинги, свързани с храните. Това посягане обаче е върху една извънредно скъпа творба. През 2019 година картината Les Meules бе продадена на търг от „ Сотбис “ за удивителните 110 747 000 $. Печелившата оферта разрушава предходния връх за най-висока сума, плащана в миналото за произведение на Моне, а картината се трансформира в най-ценното импресионистично произведение на изкуството, продадено на търг.

Миналата година членове на Letzte Generation проведоха гладна стачка пред постройката на Райхстага в Берлин, с цел да стачкуват против неналичието на политически дейности във връзка с изключителната климатична обстановка. По-рано тази година те се залепиха за някои от най-натоварените автомагистрали в Германия.

Групата, която упреква немското държавно управление, че е пренебрегнало всички предизвестия и е довело страната до „ ръба на пропастта “, споделя, че е част от последното потомство, което може да предотврати колапса на обществото. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР