Клиниката по ортопедия и травматология във Варненската университетска болница Св.

...
Клиниката по ортопедия и травматология във Варненската университетска болница Св.
Коментари Харесай

Съвременни методи за овладяване на болката прилагат в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

Клиниката по ортопедия и травматология във Варненската университетска болница „ Св. Марина “ прилага  най-съвременните способи за преодоляване на болката посредством така наречен районна упойка, осигуряваща обезболяване на избрани зони на тялото. Тя се ползва от анестезиолози-реаниматори по време на хирургични интервенции, а към този момент и като спомагателна техника за обезболяване през първите дни след оперативна интервенция при тежки ортопедични положения. Силната болежка е водещо недоволство при пациенти с контузии на опорно-двигателния уред и  подготвеният екип реаниматори има голям опит при преодоляването и управлението й, означават от лечебното заведение. 

При районната упойка мястото на упойката се дефинира след проучване с висок клас ултразвуков уред, диагностициращ с най-голяма акуратност нерва, проводник на болката. Обезболяването се реализира с локални анестетици, които стопират на разнообразни равнища нервната проводимост посредством блокиране на предаването на болковата симптоматика до основния мозък  - един път по време на интервенцията и повторно след нея – за понижаване на дискомфорта след тежки ортопедични интервенции.

„ Болката е това, което имат всички наши пациенти, тя ги е довела в болничното заведение, в медицинския център или лекарския кабинет, заключи проф. доктор Димитър Райков -  шеф на клиниката по Ортопедия и травматология в УМБАЛ „ Св. Марина “ - Варна. В дългогодишния си стаж експертът е следил доста пациенти, които не постъпват в болница или не желаят хирургична намеса заради боязън от болката. Проф. Райков добави, че с новите технологии и усъвършенстването на техниките на районната упойка, към този момент може да подсигурява, че пациентите няма да имат болежка - както преди, по този начин и след намеса, защото реанимационният екип е добре подготвен, владее новите техники и борави със модерна здравна инсталация.

„ Болката има 4 съставния елемент – болково пораждане и осъществяване, афективно-емоционален - обвързван с психически особености на индивида, моторен (мускулна контракция) и вегетативен  съставен елемент (неконтролируеми от волята изяви - изпотяване, тахикардия, гадене, повръщане и др.), посочи проф. доктор Вилиян Платиканов, шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване в университетска болница „ Св. Марина “ – Варна. Специалистът акцентира, че при районните анестезии се блокира съставния елемент “възникване и осъществяване ” на болковия  стимул. Това не разрешава да бъдат задействани другите три съставния елемент, с цел да се осъзнае болката като изцяло неприятно преживяване.

Според проф. Платиканов актуалните трендове са анестезията да се прави все по-дистанционно от централната нервна система, в частност от основния мозък, и все по-близо до мястото на болката. Предимствата на районната упойка са доста – обезболяването е периферно, процедурите са минимално травматични, ставането и раздвижването е единствено няколко часа след намеса. Според експертите това е значимо за бързото възобновяване, като се заобикалят затрудненията, които могат да се получат в резултат на дълготрайно залежаване и обездвижване.

Повече информация ще намерите във видеото:  

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР