Клиниката по очни болести на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ“

...
Клиниката по очни болести на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ“
Коментари Харесай

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ от 20 до 25 март


Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ провежда безвъзмездни очни прегледи за глаукома от 20 до 25 март 2023 година Те ще се организират от 14:00 до 16:00 часа в Клиниката (ет. 2, над централното фоайе), оповестиха от болничното заведение.
Задължително е авансово записване на тел. 02/ 94 32 262 (в делнични дни сред 13:00 и 15:00 часа).
Прегледите ще включват премерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Рецепти за очила не се възнамерява да се изписват. При нужда от по-задълбочени инструментални проучвания (компютърна периметрия или оптична кохерентна томография), пациентите могат да се хоспитализират по клинична пътека в планов порядък.
Прегледите ще се правят от опитни експерти от Клиниката по очни заболявания.
От 12 до 18 март се отбелязва Световната седмица за битка с глаукомата. Глаукомата е група от дегенеративни болести, обединени от един общ симптом – прогресивно и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в международен мащаб след катарактата и първа измежду по-възрастните хора. Един от главните „ виновници “ за възникването ѝ е нарасналото вътреочно налягане, което, когато е доста високо, поврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си.
Един на всеки 200 индивида над 40-годишна възраст и всеки 8-ми над 70 години развива глаукома. Тя може да засегне и двете очи и води до необратим слепота. Съвременната медицина може да спре процеса, само че не и да го върне назад. В множеството случаи заболяването протича безсимптомно – половината от засегнатите въобще не подозират, че имат такова заболяване. Засяга по-често дами.
Лечението включва постоянни медицински прегледи, с цел да се следи равнището на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и измененията в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се управлява с местни лекарства (капки), а в по-тежките случаи се ползва лазерна или стандартна хирургия, които се правят сполучливо в Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.
Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е единствената, в която се прави новаторска за България миниинвазивна антиглаукомна интервенция - гониотомия с Kahook Dual Blade.
Методът може да се прави по едно и също време с интервенцията за катаракта (при възрастните хора тези положения нормално вървят паралелно), като по този начин болният получава резултат 2 в 1: от една страна зрението се усъвършенства, защото се отстранява катарактата, а от друга- вътреочното налягане и рискът от градация на глаукомния развой понижават.
Иновативното при него, с изключение на, че оказва помощ да се подобрят две положения едновременно, е че подтиква естествената дренажна система на окото, за разлика от класическата хирургия, при която се прави неестествен път за оттичане.
Заради постигнатите отлични резултати, високотехнологичната процедура беше отличена предходната година със специфична премия от Българското глаукомно сдружение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР