Клиничната пътека от 1 200 лева за лечение на коронавирус

...
Клиничната пътека от 1 200 лева за лечение на коронавирус
Коментари Харесай

Управител на МБАЛ: Клиничната пътека за COVID от 1 200 лева *е недостатъчна

Клиничната пътека от 1 200 лв. за лекуване на ковид е незадоволителна. Това оповестиха от една от частните лечебни заведения в Бургас, където престоят се доплаща. В коронавирус отделението на МБАЛ " Маджуров " сега има настанени 19 пациенти, измежду тях и дете на година, при 20 кревати. Това обаче е 30% от потенциала на здравното заведение, което е с 60 кревати. Обслужват ги 30 души.

Без доплащане е невероятно да се резервира стандарта за лекуване по този начин, че болничното заведение да не банкрутира, съобщи шефът доктор Александър Маджуров:

" При всички случаи лекуването и престоя на пациент с тежко или приблизително тежко положение от коронавирусна пневмония постанова разход от над 200 лв. дневно. След шестия ден действително няма метод да се издържи чисто финансово, в случай че пациентът не поеме част от разхода. "

На въпрос на БНР-Бургас значи ли това, че държавните лечебни заведения или частните, където не се доплаща, вършат компромис с лекуването, доктор Маджуров разяснява:

" Вариантите са два-дофинансиране през други действия, за сметка на доходи от, да речем, по-малко разходоемки действия и вторият е трупане на задължения, което вършат главно държавните лечебни заведения. Третият вид е посредством тези акции за дарения, за събиране на средства за пазаруване на инсталация. Няма от кое място да намерим финансовия буфер да оцелеем в тези времена, а от нас се изисква и това е наш дълг да работим непрекъснато и с висок стандарт на качество. "

В частното лечебно заведение в Бургас доплащат всички, освен тези с ковид, посочи доктор Маджуров. Според правилника за вътрешния ред за усъвършенствани битови условия и престой дневно се заплаща 50 лв.. За междинен престой от две седмици възобновяване се калкулира сумата от 700 лв., която бе оповестена от пациент като доплащане, разясни той. Пациентите и техните близки са осведомени за изискванията, безапелационен е шефът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР