Климатолози от Европа и Китай разработиха нов метод за прогнозиране

...
Климатолози от Европа и Китай разработиха нов метод за прогнозиране
Коментари Харесай

Климатолози разработиха метод за по-точно прогнозиране на екстремните метеорологични явления


Климатолози от Европа и Китай създадоха нов способ за прогнозиране на рисковите метеорологични феномени, написа сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

Методът е с към 20-40 % по-точен от съществуващите.

Учените дефинират рисковите метеорологични феномени като интервали с извънредно високи температури през зимата, горещи талази през лятото, ежеседмични проливни дъждове, суши и други. Честотата на тези феномени се усилва, което прави способността за тяхното прогнозиране изключително настояща.

Съществуващите модели, употребявани от климатолозите в работата им, дават доста огромни разлики в плануваните периодичност и естество на рисковите метеорологични феномени. Те да вземем за пример не вземат поради районните разлики във преваляванията или употребяват данни за тропиците. В доста случаи съществуващите съмнения в честотата и характера на преваляванията са мощно подценени. Поради тази причина учените са създали нов метод за понижаване на грешката при сходни калкулации с 20-40 %.

Изследователите да вземем за пример са открили, че рисковите метеорологични феномени ще бъдат доста по-силно изразени в Северна Азия, в сравнение с се посочваше в предходните прогнози. В Европа обаче честотата на рисковите метеорологични феномени няма да се усили толкоз, колкото се смяташе до неотдавна, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР