Климатичните промени са тук и ние трябва да се адаптираме

...
Климатичните промени са тук и ние трябва да се адаптираме
Коментари Харесай

Адаптацията към климатичните промени означава да използваме решения от природата

Климатичните промени са тук и ние би трябвало да се приспособяваме към тях. Екстремните прояви на времето стават все по-ощетяващи и науката е безапелационна - ще имаме повече наводнения, засушавания, пожари. „ Но в случай че се научим да се пазим и използваме решения, основани на природата, можем да се оправим, тъй като природата е минавала през разнообразни катаклизми и е успявала да еволюира. Ние би трябвало да създадем същото ”. Това сподели вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при започване на план с ограничения за акомодация към измененията в климата. За него значимото е да се даде началото на повсеместен развой в България, който да е съзнателен и да води до развиване, а освен до попречване на вреди.

Проект „ Въвеждане на ограничения за акомодация към изменящия се климат в общините Гълъбово, Горна Оряховица и Стамболово “ е ориентиран към по-ефективни дейности за справяне с следствията от климатичните промени, в това число за съкращаване на излъчванията на парникови газове и при рискови климатични събития. В Гълъбово и Горна Оряховица ще се сложи покривна фотоволтаична система върху постройките на двете общини. В Стамболово се провежда залесяване на общински терени за намаляване и акомодация към климатичните промени в региона на биоразнообразието и екосистемите.

Според министър Борислав Сандов в този момент общините са три, само че по този механизъм ще бъдат подкрепени и други: „ Тези общини са белите лястовици - първопроходците, които демонстрират положителните образци. Националната тактика за акомодация към климатичните промени е останала по-скоро на хартия, защото не е имала явен проект и финансова поддръжка ”.

Целта на плана е да усъвършенства компетентността на общинските чиновници при обмисляне на ограничения за намаляване и адаптиране към климатичните промени. Ще се преразгледа и оцени успеваемостта на настоящите стратегически проекти и ограничения на локалните управляващи.

Проектът се финансира по Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “ (ПООСКП) на ФМ на ЕИП. Програмен оператор на ПООСКП е Министерство на околната среда и водите. Стойността на безвъзмездната финансова помощ по плана е 723 308 лв., а срокът за осъществяване – 24 месеца. Бенефициент на плана е община Гълъбово, а общините Горна Оряховица и Стамболово са сътрудници. Бюджетът на Програмата „ Опазване на околната среда и климатични промени “ е 15,29 млн. евро – 13 млн. евро безплатна помощ от ФМ на ЕИП 2014 – 2021 и 2,29 млн. евро национално съфинансиране. Програмен оператор на ПООСКП е дирекция „ Координация по въпросите на Европейския съюз и интернационално съдействие “ към Министерство на околната среда и водите, а сътрудник – Норвежката организация по околна среда/Norwegian Environment Agency (NEA).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР