Климатичните промени нанасят сериозни поражения на вековните дървета в Сансуси

...
Климатичните промени нанасят сериозни поражения на вековните дървета в Сансуси
Коментари Харесай

Сушата в Германия подтиква към преосмисляне на въпроса за дърветата в парка на древен дворец

Климатичните промени нанасят съществени провали на вековните дървета в Сансуси - луксозния летен замък, издигнат през XVIII в. като пруския отговор на Версай.


Обширните земи с поддържани градини в Потсдам, югозападно от Берлин, са заобиколени от парк, изпълнен с извисяващи се вековни колоси, които в този момент изпитват отрицателните последствия от продължителната суша.

Управителят на гората Свен Ханеман, застанал в подножието на дъб с обиколка на ствола 6 метра, се взира в короната му, която в миналото се е простирала на 500 квадратни метра.

Сега болните му клони са осеяни единствено със зеленина. Ханеман дава на остарелия колос още две години, " след което ще бъде мъртъв ".

За своите 600 години дървото е устояло на стихии, ниски температури и две международни войни, само че неналичието на дъжд през последните няколко години, породена от климатичната рецесия, му е нанесла гибелен удар.

" През 2018 година, когато беше доста изсъхнало, то претърпя същински потрес, както доста дървесни растения тук, в парка ", споделя Ханеман пред Агенция Франс Прес.

" И от този момент насам то в действителност се свива. "

Паркът Сансуси, разпрострян се на 300 хектара, е част от сбирката от величествени къщи и градини на ЮНЕСКО в Потсдам от 1990 година насам.

Дворецът му притегля повече от 300 000 гости всяка година.

Паркът, който наброява към 26 000 дървета, в този момент губи сред 180 и 300 годишно - най-малко три пъти повече от броя на починалите годишно преди тежките метеорологични условия през 2017-2018 година, съобщи представител на фондация " Дворци и паркове в Потсдам и Берлин ".

Въпреки че 2023 година не е била толкоз суха, колкото предходните години, преваляванията се оказват незадоволителни, с цел да обезвреждат вредите от предходни суши и към половината от дърветата демонстрират признаци на злополучие, сподели той.

Освен неналичието на влага, дърветата са били нападнати от ненаситни инсекти.

" Отнема десетилетия "

Ханеман коленичи в подножието на умиращия дъб и остави стърготините да се стичат през ръката му - дело на бръмбарите козирог и дъбов бръмбар.

Насекомите са изгризали същински потоп от боклуци от растежния пласт сред беловината и кората, за което свидетелстват дебелите като палец дупки в ствола.

" Те изяждат камбия, а нито едно дърво не може да живее без камбий " - клетъчния пласт под кората, който е виновен за вторичния напредък, изяснява Ханеман.


Умиращите великански дървета оставят в гората дупки, които вредят на другите дървета, защото стволовете им и горската почва са изложени на слънчевата радиация без отбрана.

Ханеман откъсва лист от буков филиз и показва защитния инстикт на широколистните дървета.

" Тогава буковото листо се свива ", изяснява той.

" Тогава, обаче, слънцето прониква до дебелите вътрешни клони, които не са привикнали с него, и тогава клоните получават слънчево изгаряне.

Според Ханеман това е циничен кръг, който визира всички дървесни типове.

Мъртвите дъбове или букове в най-хубавия случай могат да служат единствено като местообитания за прилепи, инсекти или гъби.

Но в случай че стволовете и клоните са прекомерно изгнили и съставляват риск за сигурността на посетителите на парка, те би трябвало да бъдат отсечени.

И въпреки всичко към момента има вяра за изсъхналите жители на исторически паркове като Сансуси, чийто замък в жанр рококо пруският крал Фридрих Велики е проектирал и построил като място за отдих по време на ръководството си от 1740 до 1786 година

Градинарите в историческите обекти опитват с устойчиви на топлота дървесни типове от средиземноморския район, като реализират обещаващи резултати, споделя Ханеман.

Екипът му в Потсдам разчита и на силата на еволюцията.

" Смятаме, че локалните дървесни растения също се приспособяват до известна степен ", споделя той.

Например, жълъди от дървета, които явно са по-малко наранени от сушата, се засаждат в горския пласт.

По-новите, по-здрави дървета обаче ще се нуждаят от време, с цел да развият дебелите защитни корони, нужни за екосистемата.

" Това лишава десетилетия ", споделя Ханеман. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР