Клиентите не трябва да очакват повишение на цената на отоплението

...
Клиентите не трябва да очакват повишение на цената на отоплението
Коментари Харесай

Директорът на ТЕЦ-Враца: Не се очаква сериозно повишение на парното и топлата вода през идния сезон

Клиентите не би трябвало да чакат покачване на цената на отоплението във Враца. Изпълнителният шеф на локалната топлофикация инж. Радослав Михайлов съобщи, че следва разглеждане от КЕВР на заявките на всички топлофикационни сдружения за нуждата от смяна в цените на парното и топлата вода след 01.07.2024 година


Той уточни, че при вземането на решението КЕВР ще вземат под внимание понижените стойности за природния газ в Европа, както и сериозният растеж на инфлацията у нас. „ Както и до в този момент заявките за нови цени ще съдържат план-сметка на главните разноски на една топлофикация, в които с изключение на главните горива и въглеродните излъчвания, се включват и нужните дейности за гарантиране на качеството топлоподаване като поправки на главните и спомагателни уреди, както и топлопреносната мрежа, по този начин и покриване на оперативни разноски “, добави инж. Михайлов.


Той акцентира, че заложните цени в заявките на топлофикациите са планирани, а не дефинитивни. Експертът съобщи, че жителите би трябвало да са спокойни, че през тази година не се чака КЕВР да утвърди основни покачвания.


" Крайното решение за новите цени на топлинната сила ще бъде взето от КЕВР, които постоянно се стремят да намерят баланс сред настояванията на топлофикациите и желанието на клиентите, в случай че не за понижение, то най-малко за задържане на актуалните цени ", изясни инж. Михайлов. Според него за идващия регулаторен интервал клиентите не би трябвало да чакат покачване на цената на парното, а в противен случай – даже понижение.


По думите му, както всяка година Регулаторът деликатно ще прегледа и извърши разбор на заявките, като ще направи нужните корекции на ценообразуващи детайли на сдруженията като разноски за амортизации, поправки, хонорари и други.

 

Инж. Михайлов посочи, че преди взимане окончателното решение за цените за идващия регулаторен интервал, предлагането на Регулатора за новите стойности на топлоенергията ще бъде подложено навън съвещание и публично разискване.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР