Клиенти на фалиралия туроператор Дрийм холидейс“ още не са получили

...
Клиенти на фалиралия туроператор Дрийм холидейс“ още не са получили
Коментари Харесай

Клиенти на фалирал туроператор още чакат парите си от застрахователи

Клиенти на банкрутиралия туроператор „ Дрийм холидейс “ още не са получили парите си от някои от застрахователите за неосъществени екскурзии и почивки в чужбина, оповестиха потърпевши пред TravelNews. Компанията разгласи неплатежоспособност през август предходната година. Средства към този момент са изплатени от „ Алианц България “ на база полицата за отговорност на туроператора. „ Лев Инс “ АД, „ Армеец “ и „ Евроинс “ към момента не са почнали възобновяване на сумите, обясниха клиенти.

„ В момента тече процедура по събиране и окомплектоване на нужната документи, както и сме изискали от съда предявените искания от страна на клиентите на " Дрийм холидейс " за подписаните контракти. Желанието и политиката на ЗК " Лев Инс " АД е за обезщетяване на потърпевшите в оптимално къс период при удостоверение на коректността на изискуемата документи - оригинали на контракти с туроператора, разходни документи и съобщение за вреда “, обясниха за TravelNews от „ Лев Инс “. „ Ние разбираме ситуацията, в което са сложени клиентите на " Дрийм холидейз ", имащи неосъществени пътувания по подписани и заплатени контракти. Като дълготраен приближен сътрудник на българското общество, ЗК " Лев Инс " АД ще извърши всички законови задължения към тях в посочените от регламента периоди и размери “, допълниха от компанията.

От „ Армеец “ и „ Евроинс “ чакаме детайлности по изплащането на сумите.
Всички клиенти на туроператора могат да си получат парите през застрахователите във връзка със прекъсването на активността на туроператора. „ Не успяхме да се възстановим от Ковид пандемията и да върнем всички средства на физическите лица и туристически сътрудници макар помощта от страната. Затова обявихме процедура за неплатежоспособност, с цел да може клиентите да си получат парите “, съобщи преди време пред TravelNews Невена Николова, притежател и шеф на „ Дрийм Холидейс БГ “. Според нея подобен е законът и редът при публично оповестяване на неплатежоспособност. Николова добави, че са прибирали средства или са предложили подмяна на екскурзии до последно.
Невена Николова подаде на 21 юли 2022 година в Министерството на туризма съобщение за преустановяване на активността, а от Търговския указател е видно, че молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност е входирана до Софийски градски съд на 5 август 2022 година и е с дата на оповестяване 8 август, заради несъстоятелност и свръхзадлъжнялост.

" Дрийм Холидейс БГ " е измежду туроператорите, получили солидна безвъзмедна помощ за възобновяване на дължимите суми към клиенти с провалени поради ковид-ограниченията екскурзии и почивки, както и за покриване на настоящи разноски по време на пандемията за интервала от април 2020 година до април 2022 година Проверка демонстрира, че единствено за възобновяване на пари за провалени пътувания тя е получили 124 хиляди лева, настрана над 129 хиляди лева за оборотен капитал и ликвидност. Според Невена Николова не са им достигнали над 100 000 лева, които не са съумели да върнат на клиенти.

Всички клиенти с неосъществени пътувания по контракти за продажба на туристически пакети могат да предявят вреда към застрахователните компании за възобновяване на заплатените суми с 5 - годишна отминалост по застраховка професионална отговорност на туроператора, както следва:

- за договoри, подписани през 2019 година към застрахователно сдружение " Армеец “

- за договoри, подписани през 2020 година към ЗАД „ Алианц България “

- за договoри, подписани през 2021 година към „ Лев Инс “

- за контракти, подписани през 2022 година към „ Евроинс “

В регистъра на туроператорите към Министерството на туризма е маркирано, че са получили от „ ЗД Евроинс “ АД съобщение на съображение чл.367, ал.2 от Кодекса за застраховането, с което считано от дата 28.04.2022г., „ ЗД Евроинс ” АД приключва застраховка „ Отговорност на туроператора ” с №03700100003718, издадена на „ Дрийм Холидейс БГ “ ЕООД, заради неплащане на застрахователната награда. Уведомлението е изпратено и до туристическа организация „ Дрийм Холидейс БГ “ ЕООД. „ ЗД Евроинс “ АД ще изплати полагащото се застрахователно обезщетение на клиентите на туроператора, имащи неосъществени туристически пътувания по подписани и заплатени контракти за туристическо пътешестване, единствено за интервала от 09.02.2022г до 28.04.2022г.

Мирослав Иванов
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР