Клиент на наш мобилен оператор се оплака в социалната мрежа

...
Клиент на наш мобилен оператор се оплака в социалната мрежа
Коментари Харесай

Кошмар за клиент на Виваком заради миг невнимание

Клиент на наш мобилен оператор се оплака в обществената мрежа Facebook, видя Plovdiv24.bg . Публикуваме поста на индивида без редакторска интервенция:

Здравейте, Vivacom ми спря телефона в Сърбия със сметка към 500 лева Въпросните 500 лв. сметка идват от 20-30 МБ, които телефонът е употребявал самичък за синрхонизация.

В контракта обаче категорично е упоменато, че има предел от 90 лв. без Данък добавена стойност или т.нар " оптималната финансова граница ".

На границата получих и смс, който категорично споделяше, че услугата ще бъде спраяна след струпване на 115 лв. с Данък добавена стойност. Въпросът ми е дали да осъждам " Виваком " и някой от Вас има ли сходни случки?

" Там е комплицирано с този предел. Скоро в Босна го пуснах, без да желая и на момента ми пристигна известие, че приближавам лимита с 80%,а като ги запитвам за какво не са го изключили, а са оставили сметката да стигне до 160 лв., ми дадоха отговор, че при тях информацията достига след 2-3 дни, защото се употребявали непознати оператори и това не е за първи път ", дава отговор му различен консуматор на Facebook.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР