Клеветническа кампания срещу България организираха британски медии. В BBC, в.

...
Клеветническа кампания срещу България организираха британски медии. В BBC, в.
Коментари Харесай

Как британски медии очерниха страната ни в гнусна кампания

Клеветническа акция против България проведоха английски медии. В BBC, в. “Дейли Мирър” и други, излязоха редица материали, учредени на погрешна информация, хвърляща тиня по имиджа на родния туризъм и хотелиерския отрасъл у нас, написа "Труд ".

Става въпрос за обвиняванията против хотел “Калофер” в “Слънчев бряг”, съгласно които той е свърталище на болест с легионерска болест и в следствие двама английски туристи са се разболели и умряли.

Отрицателни излязоха обаче резултатите от всички над 50 проби, взети от хотела и оценени от: Регионалната здравна ревизия в Бургас, Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни заболявания, две самостоятелни упълномощени лаборатории, едната от които – интернационална, Министерството на туризма, Агенцията по храните, Община Несебър.

Отрицателни са и пробите, взимани от хотела от началото на сезона като се оказа, че в Слънчев бряг легионерска болест няма (инфекциозно заболяване, което главно се предава посредством поемане на легионелите посредством водни капчици от душове, охладителни кули, системи за изстудяване посредством водна мъгла и др.; най-често провокира пневмонии, като смъртността доближава до 10%).

Последните инспекции са направени на 26 август. През последните два месеца сме правили най-малко седем проби, всички са негативни, разяснява доктор Величка Григорова от РЗИ Бургас.

Близките на единия от умрелите британци, на база догатки, са поискали обезщетение от туристическата организация “Джет ту Холидейс”, която довела двамата потърпевши в България. След получен отвод от английския туроператор, стартира и медийната офанзива против страната ни, която отразиха и други европейски медии, в това число българските.

Всичко това е в нарушаване на разпоредбите на работа на Европейската система за контрол на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, и съгласно която цялата информация във връзка с заболелите лица, както и резултатите от извършените проучвания на хора и среда, са конфиденциални. Това показаха в публична позиция от здравното министерство.

Предполагаемият случай за страната ни беше разнесен из непознатите медии, в това число от CNN, без доказателства, а в това време единствено за предходната година по данни от специалисти в Европейския съюз са регистрирани 11 343 заболели от легионерска болест, към 700 от тях са умряли, само че всички тези случаи не са разпространявани и не са оповестени нито лицата, нито местата за настаняване, където те са отседнали.

Това се показва в писмо изпратено до английските медии от хотел “Калофер”, съобщи шефката Галя Кирова.

Какви ли не попари сме яли през годините. нарочват ни за всевъзможни грехове, скъсват ни от инспекции, а най-после се оказва, че казусът не е при нас, разясниха пред вестника и локални хотелиери от комплекса “Слънчев бряг” във връзка обвиняванията за легионерска болест.

Позиция
„ Калофер” с писмо до непознати редакции*

“Бяхме инспектирани от РЗИ, което се изрази в цялостна инспекция на съществуващата и водена от нас превантивна стратегия за битка с легионерска болест. Проби за съществуване на легионела са взети и изследвани в две упълномощени български лаборатории.

По гледище на туроператора беше осъществен самостоятелен одит от интернационална акредитирана организация. Бяха взети от тази организация и българска акредитирана лаборатория по едно и също време голям брой проби от пространствата в хотела. Всички проби и на българските и на чуждастранните лаборатории са негативни за съществуването на летионела.

Водената от хотела Програма за определяне на риска, надзор и предварителна защита на заболяването “легионела” на територията на хотела и предприеманите химически и физически ограничения за предварителна защита и битка с легионелата, са оценени от самостоятелния инспектор и от българския специалист към Европейската система за контрол на Легионерската болест (ELDSnet) като верни, съответни и в нужния размер.

Като спомагателна и извънредно превантивна мярка от 2018 година в хотела е конфигурирана съвременна немска система за в допълнение обезаразяване на топлата и студената вода с хлорен диоксид.

От началото на летния сезон от хотела са взети и изследвани общо над 50 проби от български и интернационалните лаборатории от стаи, бойлери, общи пространства, кухни, басейни, поливни системи и други, а последните проби са от 15.08.2019 и всички те са негативни.(…)

Изказваме голяма признателност на Националния център по заразни и паразитни заболявания, Министерство на здравеопазването и Министерството на туризма за осъществените от тяхна страна констатации, наставления и оказана подкрепа”.

*Публикуваме писмата с незначителни съкращения
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР