Клаус Хартман, лидер на социалистическата Лига на свободомислещите се оплака

...
Клаус Хартман, лидер на социалистическата Лига на свободомислещите се оплака
Коментари Харесай

Атаката на Путин срещу демокрацията работи. Вижте Европа frognews.bg

Клаус Хартман, водач на социалистическата Лига на свободомислещите се оплака пред жители в Германия, че Берлин е станал повече от " васал " на Съединени американски щати в Украйна и на други фронтове. 

Би било изкушаващо да отхвърлим сходни настроения като лутане на политическите маргинали. Но защото войната в Украйна се проточва и европейците от ден на ден усещат тежестта на по-високите цени на силата и забавящата се стопанска система, периферията бързо пълзи към центъра.

Колко тъкмо бързо се случва това пълзене стана ясно през последните дни, когато хиляди стачкуващи от крайната десница и ляво излязоха по улиците в Чешката република и Германия, с цел да стачкуват против растящите цени на силата, НАТО и поддръжката на Запада за Украйна. Само в Прага към 70 000 стачкуващи участваха в митинг в центъра на града в събота. Хиляди други се събраха в немските градове Лайпциг и Магдебург в понеделник, вслушвайки се в апелите на екстремистки партии да повторят гражданските безредици, които смъкнаха комунистическата тирания в Източна Германия.

Назряващата стихия изправя евролидерите пред сложната истина - Кремъл продължава да държи позициите си в своята дългогодишна война против демократичните основи на Европа. 

Русия работи за подкопаване на публичното доверие в демократичните държавни управления от години с отровен коктейл от дезинформация в обществените медии и политически уловки, основно посредством поддръжката си за маргиналните детайли, които в този момент подклаждат протестните придвижвания. Основната цел на тези старания не е да трансфорат европейците в поддръжници на Русия (въпреки че Кремъл би приветствал това), а по-скоро да поляризират и дестабилизират западната политика дотам, че гласоподавателите да не знаят на какво да имат вяра.

Зимата ще бъде дълга

Ето да вземем за пример политическите земетресения в България . Миналия месец президентът Румен Радев назначи служебно държавно управление, което желае да контракти нова договорка за доставка на газ от " Газпром ". Докато този ход провокира улични митинги на тези, които се опълчват на запазването на енергийната взаимозависимост на България от Москва, мнозина в страната, която има дълбоки културни и исторически връзки с Русия, го приветстваха.

Подобна картина се появи в Унгария, където Виктор Орбан, безконечният bête noire (черна овца) на Европейски Съюз, даде да се разбере, че няма желание да прекъсва всички връзки с Русия. Тази седмица Орбан, който сподели, че Украйна не може да завоюва войната, заплаши да блокира подновяването на някои европейски наказания против Русия, в случай че трима олигарси не бъдат извадени от листата. 

Унгарският водач бързо отстъпи, само че след няколко седмици лудориите на Орбан може да са най-малкото терзание на Европа. Лидерите на Европейския съюз се приготвят за резултатите от изборите в Италия в края на месеца, като се чака крайнодесните партии да завоюват задоволително поддръжка за образуване на коалиция.

Изборите в Италия може да трансформират играта в Европа.

Въпреки че Джорджа Мелони, водач на постфашистката партия " Братя на Италия ", която се чака да завоюва изборите, беше сериозна към съветската инвазия и поддържа военната помощ за Украйна, нейната евентуална коалиция включва някои от най-приятелските политици в Европа на Путин - като Матео Салвини, водач на крайнодясната " Лига ", и Силвио Берлускони, трикратният министър-председател, който един път подари на Путин покривка с изображение в действителен размер на двамата, които се ръкуват.

Дали Мелони, която през 2018 година отпразнува преизбирането на Путин като " недвусмислена воля на съветския народ “, ще резервира позицията си по отношение на Русия пред публичния напън за по-мек метод, надалеч не е несъмнено.

Въпреки че европейците като цяло отхвърлиха разказа на Русия пред лицето на ужасите от войната в Украйна, изследванията в района демонстрират, че тяхната увереност отслабва. В най-големите страни в района (Германия, Франция, Обединеното кралство и Полша) жителите към този момент са по-притеснени от битовите си разноски, в сравнение с от войната,

Във Франция 40 % от популацията би подкрепило връщането на придвижването на Жълтите жилетки - стачкуващи заливаха седмици наред улиците на страната през 2018 година с претенции за " икономическа правдивост ". На този декор наподобява неизбежно европейските водачи да бъдат изправени пред възходящ напън за облекчение на глобите против Русия. А времето е настраната на Москва във всеки смисъл на думата. 

Температурите падат през идващите седмици и месеци с наближаването на зимата и европейците ще стартират да усещат тежестта на възходящите цени на природния газ, които съвсем се утроиха през последната година. Въпреки че глобите не са единственият фактор, който покачва цените на силата, те изиграха роля, изключително що се отнася до решението на Москва да задуши потока на природен газ за Европа, който преди този момент представляваше повече от една трета от доставките за блока. 

Зловещо увещание за тази действителност пристигна в обществените медии тази седмица с видео, показващо по какъв начин чиновник на " Газпром " изключва газов кран, последвано от подиуми на брулен от вятъра снежен пейзаж и европейски столици, в това число Брюксел. Не е ясно кой е разгласил видеото, което е нагласено на съветската национална ария " Дълга зима “, само че посланието е ясно.

 



" Опасност за целия свят "


Засега европейските водачи остават единни по отношение на глобите, само че пукнатините в тази поддръжка стават все по-очевидни с всеки минал ден.

В страни със мощни популистки придвижвания фронтът против глобите набира инерция от седмици.  В Австрия, където проруската крайнодясна Партия на свободата е мощна мощ, 40 % от популацията не поддържа глобите на Европейски Съюз против Москва, съгласно изследване, оповестено в края на август. Дори ръководещата дясноцентристка Народна партия е разграничена, като авторитетни районни водачи намерено слагат под въпрос продължаващата поддръжка на федералното държавно управление за ограниченията.

В Италия публичната съпротива против глобите е още по-силна, като 51 % от популацията поддържа повдигането им, с цел да облекчи икономическия напън, съгласно изследване на Termometro Politico, оповестено в събота.

В неделя самият Салвини разгласява своя фотография, на която стои на Червения площад в Москва с тениска на Путин, и прикани Запада да премисли своите наказания против Русия.

За задачите на Путин Европа, която е срещу глобите, е също толкоз добра, колкото и тази, която е проруски настроена . Това изяснява напъните на Русия през последните дни да упрекна за прекъсването на газа западните наказания, които съгласно анализаторите съумяват постепенно да задушат стопанската система на страната, макар че тя продължава да се радва на непредвидени облаги от продажбата на нефт. Путин призна това в сряда, като назова тактиката на Запада " заплаха за целия свят “.

Освен глобите, Европа от ден на ден е разграничена по въпроса до каква степен да стигне, с цел да поддържа Украйна финансово. В Западна Европа 40 % от популацията поддържа изпращането на оръжие и финансиране на Украйна, съгласно изследване, оповестено тази седмица от фондация " Отворено общество ". Въпреки че това е по-високо, в сравнение с в други елементи на света, надалеч не е ясно болшинство.

Докато поддръжката за Украйна на този фронт остава най-силна в балтийските страни и Полша, доста политици в Западна Европа не престават да приканват за нерешителност, изключително когато става въпрос за военна помощ.

Гореща есен за митинги

Никъде дебатът за Украйна не е по-емоционален - или по-последователен - в сравнение с в Германия. За Украйна продължаващата поддръжка от страна на Европа е от значително значение в нейната борба. Москва също знае това. Точно заради тази причина Русия да размъти водите там, явно с прочут триумф. Близо 80 % от германците считат, че Западът би трябвало да търси мир в Украйна, съгласно изследване на RTL, оповестено предходната седмица. И повече от 60 % споделят, че тяхното държавно управление не би трябвало да изпраща спомагателни тежки оръжия.

По-непосредствено безпокойствие обаче е икономическото влияние на войната. Въпреки че към половината германци споделят, че са подготвени да устоят на повече стопански компликации, с цел да поддържат Украйна, другата половина е скептична. Две трети предвиждат, че солидарността на Германия с Украйна ще се разсее, защото цените не престават да порастват.

Ако това се окаже правилно, политическата външна страна на Германия ще се върне по улиците, пробвайки се да се възползва от смяната в настроенията с апели за отваряне на противоречивия газопровод " Северен поток 2 " и завършек на войната. 

Докато лоялните на Кремъл последователи в немския парламент имат фундаментални различия във връзка с политиката, те са обединени в опълчването си на войната и афинитета си към Русия. И макар че рецесията към момента не е нараснала резултатите им в социологическите изследвания, и двете партии виждат опция да се възползват от възходящото неразположение.

Трипартийната коалиция водена от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц се тормози задоволително, с цел да прокара пакет от 65 милиарда евро за незабавна помощ след договаряния, траяли цяла нощ. Не е несъмнено обаче дали това ще успокои икономическите паники на германците. Икономистите предвиждат, че повишението на инфлацията ще коства на германците спомагателни 200 милиарда евро през идната година, което допуска, че пакетът може да се провали много.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР