Китовете се забавляват, когато хората са далеч. Военноморски патрул засне

...
Китовете се забавляват, когато хората са далеч. Военноморски патрул засне
Коментари Харесай

Финвали бяха заснети край бреговете на Франция

Китовете се забавляват, когато хората са надалеч. Военноморски патрул снима двойка финвали в Средиземно море, покрай южното френско крайбрежие, оповестиха Българска телеграфна агенция и Асошиейтед прес.

Това е следващото доказателство за свободата, която изпитват дивите животни през последните седмици, когато хората се затвориха по домовете си поради пандемията от ковид.

Двойката бозайници от фамилията на ивичестите китове е била засечена да играе във водите край брега на националния парк "Каланк " близо до Марсилия.

"Изключителна необичайност " е финвали да бъдат забелязвани толкоз покрай брега във водите на парка, сподели шефът на парка Дидие Ро. Обикновено те са надалеч от брега, надълбоко в Средиземно море. Сега обаче евентуално са били привлечени поради неналичието на мореплаване, водни спортове и лов на риба, разясни той.

Китовете шушукат на дребните си, с цел да не ги чуят косатките

"Липсата на човешка активност значи, че китовете са надалеч по-спокойни и уверени и преоткриват територии за игра, които са били изоставили поради морския трафик ", сподели Ро пред Асошиейтед прес.

"Ясно е, че изолацията на хората оказва помощ на природата и на биоразнообразието в преоткриването на естествените пространства ", прибавя Ро. "По време на изолираност нищо не се случва, затишие е. И животните - финвали и всевъзможни други морски жители, явно преоткриват увереността и покоя и това им разрешава да се приближат до брега', сподели още той.

Финвалите са измежду най-големите животни, доближават до 70 тона тегло и до 20 метра дължина.

Ро изрази вяра, че когато хората излязат от изолацията, ще правят оценка в по-голяма степен биоразнообразието и ще демонстрират повече почитание към животните. "Не бива да се задоволяваме с това 30-секундно видео ", споделя Ро. Според него "трябва да си кажем, че в случай че желаеме да продължаваме да виждаме природата, би трябвало да се научим да я почитаме ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР