Китайците първи в света са започнали да добиват сол, но

...
Китайците първи в света са започнали да добиват сол, но
Коментари Харесай

Китайците първи открили солта, но не я ползват

Китайците първи в света са почнали да добиват сол, само че както през днешния ден, по този начин и преди пет хиляди години, когато за пръв път са пробвали усета й, в Китай рядко солят ястията.

Това е чудноват абсурд, сходен на този с барута. Той още веднъж е изобретен от китайците. Те измислили барута не за военни цели, а с цел да гонят злите духове.

Когато европейците, въоръжени с пушки, нападнали Китай, изобретателите на барута се оказали безусловно безпомощни. Историята на солта в Китай е с хепи енд.

След като намерили солта, китайците създали същински скок в кулинарията – сетили се, че с нейна помощ могат да консервират артикули.

 Кисели краставички

Без да схващат от химия, те изобретили метод за предпазване на продуктите.

Те забелязали, че в случай че сложат соеви зърна в глинен съд, при избрана температура те стартират да ферментират. Казано на теоретичен език, ферментиращият артикул създава захар, от която поражда млечната киселина.

А тя е съвършен консервант. Но сама не може да резервира продуктите дълго време, тъй като храната се разлага от самата киселина.

Трябвало нещо, което по вълшебен метод да забави процеса на ферментация, тъй че млечната киселина да консервира продукта, и това се оказала солта.

За да не се скапват консервираните артикули от кислорода, те се затваряли в глинени съдове или ги потапяли в течност – нещо сходно на метода, по който вършим през днешния ден кисели краставички.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР