Китайското правителство въведе нови правила за това какъв хардуер е

...
Китайското правителство въведе нови правила за това какъв хардуер е
Коментари Харесай

Китай забранява процесорите на Intel и AMD

Китайското държавно управление вкара нови правила за това какъв хардуер е позволен да се употребява от държавните институции. В тях е упоменато, че процесорите на Intel и AMD би трябвало да бъдат сменени с чипове, които са на локални компании, оповестява Financial Times.

Освен това се обмисля подмяна и на операционната система Windows на Microsoft. Целта е да се понижи зависимостта на китайските институции от задгранични технологии. Това ще е и самобитен отговор на глобите, които Съединени американски щати наложи преди време на някои китайски компании.

Китайските институции към този момент са почнали да съблюдават разпоредбите. В тях е посочено, че би трябвало да се употребяват устройства с процесори от целесъобразен лист. В него са единствено китайски производители. За различна операционна система има по-голяма независимост, само че се употребяват най-вече преработи на Linux.

Правилата засягат както компютрите, които се употребяват от чиновниците, по този начин и сървърите. Замяната им става последователно, като има период до 2027 година Практически всички, нови компютри и сървъри, които се купуват, би трябвало да са с процесори на локални компании.

Microsoft, Intel и AMD не са коментирали тематиката. На доктрина фирмите имат опция да бъдат добавени в целесъобразния лист. За задачата би трябвало да предадат голям брой документи за продуктите си, данни за изследванията и разработките и програмния код.

Институциите гледат и каква част от създаването, дизайна и производството на даден артикул, са осъществени в Китай. Малко евентуално е обаче фирмите да се съгласят да предадат толкоз информация. Засега няма индикации от китайските институции дали плануват да разширят рестриктивните мерки и към електрониката за крайни консуматори.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР