Китайското правителство увери, че признава суверенитета на бившите съветски републики.

...
Китайското правителство увери, че признава суверенитета на бившите съветски републики.
Коментари Харесай

Китай даде заден ход: признава независимостта на Украйна

Китайското държавно управление увери, че признава суверенитета на някогашните руски републики. " В това отношение не е настъпила никаква смяна в формалните позиции на Китай ", съобщи по време на конференция говорителката на външното министерство Мао Нин.

Така тя се дистанцира от изявленията на китайския дипломат в Париж. В петък той сложи под въпрос независимостта и суверенитета на някогашните руски републики, включително на Украйна, на балтийските и на централноазиатските републики.

Чий е Крим?

В изявление по малкия екран той беше декларирал, че въпросът за техния суверенитет е противоречив. Според не е имало интернационално съглашение, което да урежда статута на тези някогашни републики като суверенни страни. На въпрос на водещия дали Крим принадлежи на Украйна, китайският посланик съобщи, че отговорът зависи от това от каква позиция се преглежда този проблем. Неговите изказвания провокираха същински дипломатически скандал.

Естония, Латвия и Литва реагираха с отвращение на изказванията на китайския посланик в Париж. Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевич написа в Туитър, че " чака от китайската страна пояснение и отдръпване на изказванието ". Тази позиция е била съгласувана и с останалите две балтийски страни.

Председателят на Комисията по външните работи в Бундестага Михаел Рот също разкритикува остро изказванията на китайския дипломат и съобщи, че те са „ безусловно неприемливи “, защото „ слагат под въпрос интернационалното право “.

Медиите са отговорни?

„ Китай беше една от първите страни, които откриха дипломатически връзки с някогашните руски републики “, съобщи в този момент говорителката на китайското Външно министерство. Тя акцентира също и това, че Китай зачита суверенния статут на страните, зародили след разпадането на Съветския съюз, включително и на Украйна. Според формалната представителка на Пекин виновни за недоразумението били медиите, които изопачили позицията на Китай по отношение на независимостта на Украйна и по този метод раздухали непотребен спор.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР