Китайският технологичен гигант Baidu съобщaва, че моделът на изкуствен интелект

...
Китайският технологичен гигант Baidu съобщaва, че моделът на изкуствен интелект
Коментари Харесай

Китайски конкурент на OpenAI обяви чатбота си за по-умен от ChatGPT

Китайският софтуерен колос Baidu съобщaва, че моделът на изкуствен интелект (AI), на който се основава неговият чатбот, превъзхожда ChatGPT на OpenAI в няколко основни области.

Компанията обществено тества Ernie Bot в Китай, откогато беше показан публично през март. Чатботът е основан на основополагащия модел на изкуствения разсъдък на Baidu, наименуван Ernie, подготвен върху големи количества данни.

Последната итерация на модела на Baidu се назовава Ernie 3.5, а, базирайки се на списанието China Science Daily, компанията показва, че той е надминал ChatGPT в редица сравнителни проби. Американската платформа е основана на езиковия модел GPT 3.5 на OpenAI. Според научното издание Ernie 3.5 също по този начин е победил GPT 4, най-новия и по-усъвършенстван модел на OpenAI, в тестванията по китайски език.

Акцентът върху достиженията на Baidu от страна на изданието акцентира мощната конкуренция в региона на генеративния изкуствен интелект. Технологичните колоси в Съединени американски щати и Китай бързо напредват в разработките си, а по-всичко проличава, че тази конкуренция единствено ще се ожесточава във времето.

Един от тестванията, представен от китайското научно списание, се основава на общоприети изпити за банкет и подготовка, каквито се изискват за постъпване в лицей или за придобиване на дееспособност на юрист. В тях Ernie 3.5 надминава ChatGPT и GPT 4. На китайски език.

Той обаче изостава от GPT 4 на британски език, макар че изпреварва ChatGPT.

В изгода на китайския кандидат е и обстоятелството, че извършения тест е създаден от Microsoft.

Друг тест е фокусиран върху китайския език и съдържа над 13 000 въпроса на повече от 50 разнообразни тематики с избор сред няколко отговора. В него Ernie 3.5 е изпреварил както ChatGPT, по този начин и GPT 4.

Трети тест съдържа въпроси по разнообразни просветителни предмети, като да вземем за пример естествени и филантропични науки, и е създаден от група американски университети. В тях Ernie 3.5 изостава от ChatGPT и GPT 4.

Освен с външните съперници Baidu е в сериозна конкуренция с локални противници като софтуерния колос Alibaba.

" Само три месеца след стартирането на бета версията на Ernie Bot, огромния езиков модел на Baidu, построен върху Ernie 3.0, Ernie 3.5 реализира необятни усъвършенствания в ефикасността, функционалността и продуктивността ", изяснява Хайфън Уанг, основен механически шеф на Baidu. " Тези усъвършенствания са явни при креативното писане, въпросите и отговорите, разсъжденията и генерирането на кодове, както и при успеваемостта на образованието и изводите. "

От Baidu прибавят, че една от определящите характерности на последния модел е опцията за достъп до приставки, които всъщност са приложения, налични посредством Ernie Bot. Пример за такова е функционалността за търсене на Baidu, която е интегрирана с Ernie Bot точно посредством плъгин.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР