Китайският президент Си Цзинпин ще направи тридневно посещение в Русия

...
Китайският президент Си Цзинпин ще направи тридневно посещение в Русия
Коментари Харесай

Си за три дни в Москва. В Киев още не са решили дали ще говорят с китайския президент

Китайският президент Си Цзинпин ще направи тридневно посещаване в Русия от 20 до 22 март, оповестиха от Кремъл. Посещението ще се реализира по покана на съветския президент Владимир Путин, то бе доказано и от Пекин.

По време на диалозите, съгласно Москва, ще бъдат разисквани въпроси на " всеобхватното партньорство и стратегическото взаимоотношение " сред Русия и Китай.

Това ще бъде първото посещаване на китайския водач в Русия от началото на войната в Украйна.

Путин предложения Си Цзинпин в Москва по време на онлайн диалози в края на предходната година. Китайският водач тогава не отговори на поканата в речта си.

Миналата седмица бе обявено, че Си възнамерява да беседва и с украинския президент Володимир Зеленски за първи път от началото на войната. Вероятно това ще се случи във видеоформат след визитата китайския президент в Москва.

В годишнината от съветската инвазия в Украйна Китай показа проект за спокойно споразумяване на спора. Планът се състоеше от 12 точки, измежду които: " преустановяване на военните дейности ", " обновяване на директния разговор ", " ценене на суверенитета на всички страни " и " преустановяване на едностранните наказания ".

Западните страни се отнесоха скептично към този проект, като означиха, че Пекин нормално е податлив да поддържа решенията и позицията на Кремъл.

Китайският външен министър Ван И посети Москва в края на февруари.

Преди това Ван И се срещна с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и с украинския външен министър Дмитро Кулеба в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Преговорите за възможен диалог сред Володимир Зеленски и Си Цзинпин не престават, само че е прекомерно рано да се каже дали диалогът фактически ще се състои, съобщи в това време съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк. " Не можем да кажем сигурно, тъй като диалозите са в ход ", сподели Подоляк.

" Украинският президент е отворен за диалози и с други водачи, освен със Си, с цел да изясни естеството на войната и да каже за какво тази война не може да бъде прекъсната, без да се вземе поради позицията на Украйна. Защо поддръжката единствено на съветска страна, да вземем за пример, първо, няма да постави завършек на войната, и второ, няма да добави точки на Китай като световен състезател, който схваща естеството на войната и схваща по какъв начин да я приключи ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР