„Хегемонизмът не е в ДНК-то на Китай“: Си призовава за разширяване на БРИКС

...
Китайският президент Си Дзинпин призова за разширяване на групата на
Коментари Харесай

Китайският президент Си Дзинпин призова за разширяване на групата на БРИКС от нововъзникващи икономики, за да се изгради по-справедлив и справедлив международен ред, настоявайки, че „хегемонизмът не е в ДНК на Китай”.

В реч, произнесена от негово име в началото на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, Южна Африка във вторник, Си каза, че Китай няма желание да участва в конкуренция на големи сили или да създава „блокова конфронтация“.

„Китай стои твърдо на правилната страна на историята и вярва, че трябва да се преследва справедлива кауза за общото благо“, каза Си на бизнес форум, според забележки, направени от министъра на търговията Ван Уентао.

Си каза, че БРИКС ще продължи да расте, „каквато и съпротива да има“.

„В момента промените в света, в нашето време и в историята се развиват по начини, както никога досега, довеждайки човешкото общество до критична точка“, каза той.

Не стана ясно защо Си не участва в събитието, на което присъстваха южноафриканският президент Сирил Рамафоса, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и индийският премиер Нарендра Моди.

Си по-рано се срещна с домакина на срещата на върха Рамафоса, като каза на колегата си, че техните страни са на „нова историческа отправна точка“.

Китай и Русия, които бяха силно санкционирани от Съединените щати, имаха желание да разширят БРИКС, за да разработят противодействие на западното господство над международните институции и дела.

Саудитска Арабия, Индонезия, Иран, Аржентина и Египет са сред страните, които са изразили интерес да се присъединят към блока – в момента съставен от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – който представлява около 40 процента от населението на света и повече от 25 процента от световната икономика.

Групирането обаче носи дивидент от разширяването, като Бразилия и Индия се възприемат като по-амбивалентни относно разрастването на блока.

Като възможен знак за различни визии за блока, бразилският Лула каза, че БРИКС не се стреми да бъде „контрапункт на G7, G20 или Съединените щати“.

„Просто искаме да се организираме“, каза Лула по време на предаване в социалните медии.

Interactive_What is BRICS_updated

Освен разширяването на членството, на срещата на високо равнище е предвидено да се обсъдят и начини за насърчаване на използването на местни валути в търговски и финансови транзакции, за да се намали зависимостта от щатския долар.

Руският президент Владимир Путин, който не присъства лично на срещата, каза в предварително записано изявление, че дедоларизацията на икономическото време на блока е „необратима“ и набира скорост.

Икономиката на Русия е засегната от широките западни санкции, наложени в отговор на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна.

Путин, който се издирва с международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления, е представляван на срещата на върха на БРИКС от руския външен министър Сергей Лавров.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР