Китайският президент Си Дзинпин пристигна днес в Казахстан за първото

...
Китайският президент Си Дзинпин пристигна днес в Казахстан за първото
Коментари Харесай

Си Дзинпин се престраши да наруши COVID блокадата

Китайският президент Си Дзинпин дойде през днешния ден в Казахстан за първото си посещаване в чужбина от началото на пандемията, съобщи Франс прес. Самолетът на китайския началник се приземи в Нур Султан, столицата на централноазиатската страна, малко след 08:00 по Гринуич.

Си Дзинпин бе посрещнат на летището от казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев. Двамата водачи, съпътстващите ги делегации и почетният часовой носеха маски поради епидемията от КОВИД.

След тази аудиенция Си Дзинпин ще замине за Узбекистан, където ще взе участие в среща на върха на Шанхайската организация за съдействие и се чака да беседва там с съветския държавен глава Владимир Путин.

В навечерието на пътуването си китайският началник даде обещание " да брани общата сигурност " с Казахстан в публикация за казахстанския щемпел, публикувана през вчерашния ден от китайската държавна телевизия. Според Си Дзинпин Китай се стреми да развива с Казахстан съдействие в битката с наркотрафика и проведената интернационална престъпност, както и против трите " потока " - тероризма, сепаратизма и религиозния екстремизъм. Китайските управляващи употребяват това разбиране, с цел да оправдаят репресиите в Синцзян-Уйгурския самостоятелен регион на границата с Казахстан против уйгурското мюсюлманско население, отбелязва Франс прес.

Западът и правозащитници упрекват Китай, че държи в лагери над един милион уйгури и други хора от мюсюлмански малцинства, в това число казахи. Пекин отхвърля обвиняванията в нарушавания на човешките права, като твърди, че взетите ограничения са ориентирани против тероризма и целят да обезпечат развиването на района.

Хиляди казахстанци имат фамилни връзки с поданици на Синцзян, където казахите са втора по величина тюркоезична група след уйгурите.

Казахстан има предпочитание да задълбочи значимите си търговски връзки с Китай и се стреми да схване позицията на Пекин по отношение на Синцзян. Страната обаче е станала тилова база за деятели и неправителствени организации, които подлагат на критика обстановката в Синцзян и укоряват казахстанските управляващи в безучастие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР