Китайският президент Си Дзинпин официално откри най-дългият мост над море

...
Китайският президент Си Дзинпин официално откри най-дългият мост над море
Коментари Харесай

$20 милиарда: Китай откри най-дългия мост в света

Китайският президент Си Дзинпин публично откри най-дългият мост над море в света девет години след началото на градежа, написа BBC.

Включително обслужващите пътища, мостът се разгръща на 55 км и свързва Хонконг и Макао с континентален Китай и града Джухай (в превод " Перлено море " ).

Впечатляващото оборудване коства към $20 милиарда и бе забавяно неколкократно. Изграждането бе помрачено от проблеми със сигурността и сигурността -- най-малко 18 служащи са умряли, по публични данни.

Мостът ще отвори за трафика в сряда.



Какво отличава моста?

Той свързва три крайбрежни града в южен Китай - Хонконг, Макао и Джухай. Изграден е да издържи трусове и тайфуни и в него са вложени 400 000 тона стомана - колкото 60 Айфелови кули.

Около 30 км от общата дължина минава над морето при делтата на река Pearl. За да могат да минават кораби, 6,7 км по средата минават в подводен тунел сред два изкуствени острова. Оставащите секции са свързващи пътища, виадукти и тунели, които свързват Джухай и Хонконг.

Защо бе издигнат?

Изграждането му бе част от китайския проект за района, включващ Хонконг, Макао и девет други града, в който живеят 68 милиона души. В предишното, пътуването сред Джухай и Хонконг отнемаше до четири часа, а в този момент времето ще бъде понижено до едвам 30 минути.

 Путин зад кормилото на КАМАЗ откри Кримския мост (Видео)
Путин откри най-дългия мост в Европа (Видео)

Президентът на Украйна назова откриването " цинично " и " следващото доказателство, че Кремъл не се интересува от интернационалното законодателство

Може ли всеки да кара по моста?

Краткият отговор е не. Тези, които желаят да преминат, би трябвало да получат особено позволение, като има и квоти. Всички би трябвало да платят тол-такса. По моста няма да минава всеобщ градски превоз, по тази причина най-вероятно ще се появят частни рейсове. По него няма и жп-линия.

Властите в началото пресметнаха, че по него ще минават 9 200 транспортни средства.

Какво споделят хората за него?

Срещу плана имаше доста рецензии. Той бе именуван " моста на гибелта " поради гибелта на най-малко девет служащи от Хонконг и други девет от страна на континентален Китай. Стотици са били ранени.Освен това има терзания за резултата върху природата. Еко групи обявиха, че планът може да сътвори повече вреди на морския живот в района, в това число на извънредно редките китайски бели делфини. През последните 10 години броят им е намалял от 148 на 47 и в този момент те липсват от района към моста, съгласно WWF.

Ще избие ли разноските?

Мостът, изкуствените острои и съпътстващите пътища костваха невероятните $20 милиарда - единствено главният мост е коствал $6,92 милиарда.

Властите настояват, че той ще генерира до 10 трилиона юана ($1,44 трилиона) за стопанската система, само че депутати от Хонконг слагат под подозрение тази прогноза.По калкулации на BBC Chinese мостът ще " печели " по към $86 милиона от тол-такси за година. И разноските по поддържка ще бъдат към една трета от тази сума.

Политически обаче, планът е значим, защото свързва Хонконг физически с континентален Китай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР