Китайският милиардер Скай Сю, основател на групата за бърза мода

...
Китайският милиардер Скай Сю, основател на групата за бърза мода
Коментари Харесай

Основателят на Shein Скай Сю се подготвя да влезе в светлината на прожекторите с IPO

Китайският милиардер Скай Сю, създател на групата за бърза мода Shein, ще бъде в центъра на вниманието, когато групата за електронна търговия, оценена в миналото на 100 милиарда $, стартира плануваното си листване на борсата през идната година.

В интернет има нищожна информация за индивида, чийто избухлив напредък на компанията стана вероятен с помощта на ерата на обществените медии. На уеб страницата на Shein няма фотография на Сю, който от осем години не е давал изявление за медиите, нито е разгласил онлайн. Според няколко души, които са работили с него през последните години, той е толкоз неосезаем, че чиновниците се майтапят, че не го разпознават в офиса.

През последните няколко години милиардерът е сменил британското си име от Крис на Скай, като е оставил чиновниците и вложителите в неразбиране по какъв начин да го назовават. Един от хората, които са работили с него, го разказва като очилат и " свенлив " човек, до момента в който различен споделя, че е малко " недодялан по ръбовете ", написа Financial Times.
Стратегията на Сю
За Сю обаче тактиката да резервира безмълвие е оправдана от неотдавнашния надзор върху китайските магнати от страна на Пекин и Вашингтон, споделя човек, осведомен с мисленето му. Публичното неодобрение от страна на Пекин на Джак Ма, харизматичния създател на Alibaba, чиято предприемаческа визия Сю в миналото се е опитвал да възпроизведе, е довело до захлаждане в китайските бизнес среди.
Реклама

Shein е учредена през 2008 година, само че чак след десетилетие компанията пожъна триумфи. Пандемията, комбинирана с взрива на обществената медия TikTok, провокира ускорение на стилните трендове, съкращавайки продължителността им от годишен цикъл до месечен, в някои случаи и седмичен и създавайки по този начин наречените микротрендове. Търсенето на евтини облекла, които дават отговор на последните трендове в света на модата, се усили неведнъж, а Shein предлага извънредно огромна селекция от евтини продукти, обновявана на седмична база, които се изпращат на клиентите им непосредствено от индустриалните фабрики в Китай.

Според презентация за вложители, забелязана от Financial Times, пандемията е ускорила растежа на Shein, като приходите са нарастнали от 1.3 милиарда $ през 2018 година до 22.7 милиарда $ през 2022 година През първата половина на тази година тя е генерирала доходи в размер на 14.7 милиарда $, изпреварвайки Zara, съгласно вложители, осведомени по въпроса. Компанията е отказала коментар по тематиката.

През март 2020 година Shein държеше 18% от американския пазар за бърза мода съгласно изследване на Комисията за обзор на стопанската система и сигурността на Съединени американски щати и Китай. В началото на 2022 година делът на колоса скочи до 40%, а в края на ноември доближи и 50% от всички продажби на бърза мода. За съпоставяне - Zara разполага с 13%, a Н§М с 16%.
Реклама
Shein нае Доналд Танг, някогашния капиталов банкер на Bear Stearns, и Марсело Клауре, някогашния основен изпълнителен шеф на SoftBank Group International, давайки опция на Су да продължи със своята анонимност.

Поради тези триумфи и бързо възходящите типове артикули, предлагани от Shein, в това число и електроника, шефовете на компанията взеха решение да създадат първично обществено предложение. Сред вложителите на китайската компания ще са и Mubadala, фондът от Абу Даби, групата Sequoia China и General Atlantic.

Shein към този момент е подала конфиденциални документи в Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища и се допуска, че в идните месеци ще договарят и поправят документите, които след завършването им ще бъдат оповестени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР