Китайският марсоход Zhurong откри подземни многоъгълни структури, скрити под повърхността

...
Китайският марсоход Zhurong откри подземни многоъгълни структури, скрити под повърхността
Коментари Харесай

Какво откри китайски марсоход на Червената планета

Китайският марсоход Zhurong откри подземни многоъгълни структури, скрити под повърхността на Червената планета. Учените считат, че те са свързани с от дълго време изчезналата вода на Марс , написа в публикация на списание Nature Astronomy.

Zhurong е предал данните на георадар на Земята, като след разшифроването им откриватели от Китайската академия на науките (CAS), оповестяват за откриването на няколко мистериозни подземни многоъгълници, ситуирани на към 35 фута (около 10 м) под повърхността на планета Марс (наричана още Червената планета). Предполага се, че те са формирани от лед.
 Как се приготвят астронавтите на NASA за полет до Марс
Как се приготвят астронавтите на NASA за полет до Марс

Те ще бъдат настанени в особено оборудвана база в щата Тексас в Съединени американски щати

Загадъчната находка се намира в равнината Utopia Planitia в Северното полукълбо на Марс. Открити са общо 16 " многоъгълни клина " на повърхност от към три четвърти от квадратна миля (около 2 кв. км), " което допуска необятно публикувана поява на подобен терен под Utopia Plainitia ", означават откривателите.

Всъщност НАСА към този момент е откривала сходни многоъгълници, обаче китайският уред марсоход за пръв път е употребявал георадар (GPR), за осъществяване на измерванията на находката.

Китайските специалисти отбелязат, че многоъгълниците " може да са основани вследствие на цикли на заледяване и топене ", сходни на тези, които се случват през зимата и пролетта на Земята.

Образуванията са датирани отреди сред 3,7 милиарда и 2,9 милиарда години. Смята се, че това демонстрира, че преди доста време на Марс са съществували голям брой водни басейни.
 Президентът на SpaceX: хората ще стигнат до Марс преди края на десетилетието
Президентът на SpaceX: хората ще стигнат до Марс преди края на десетилетието

По думите на Мъск животът на Марс " ще бъде рисков, сложен и упорита работа "

През април тази година Китай показа лична карта на цялата повърхнина на Марс . Тя е основан благодарение на камерата със междинна разграничителна дарба на орбиталния уред на задачата Tianwen-1.

Цветните изображения включват ортографски проекции на Източното и Западното полукълбо на Марс.

А през лятото американският марсоход Perseverance направи фотоси на канара, напомняща по форма на поничка. Според учените, скалата с необикновена форма и дребни камъчета наоколо, биха могли да са от астероид, паднал на Червената планетата.
 Да изследваш Марс: Колко тъкмо скъпо е това начинание?
Да изследваш Марс: Колко тъкмо скъпо е това начинание?

Марсоходът Pereverance на НАСА кацна на Червената планета в четвъртък вечерта
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР