Китайският лидер Си Дзинпин приветства Хенри Кисинджър като стар приятел

...
Китайският лидер Си Дзинпин приветства Хенри Кисинджър като стар приятел
Коментари Харесай

Пред 100-годишния Кисинджър: Си изрази готовност за напредък със САЩ

Китайският водач Си Дзинпин приветства Хенри Кисинджър като " остарял другар " по време на емблематична среща със 100-годишния някогашен държавен секретар на Съединени американски щати, който тази седмица е на изненадващо посещаване в Пекин.

Височайшият посетител беше признат в Държавната къща за посетители " Дяоютай " - дипломатически комплекс в западната част на Пекин, където Кисинджър е бил и по време на първото си посещаване в Китай през 1971 година, заяви държавният ефирен оператор CCTV, представен от CNN.

Оттогава Кисинджър е посещавал Китай над 100 пъти, означи Си по време на срещата.

През юли 1971 година Кисинджър става първият почитан американски чиновник, посетил комунистически Китай.

Неговите секрети срещи с китайски водачи проправят пътя за " ледоразбиващото " пътешестване на тогавашния президент на Съединени американски щати Ричард Никсън идната година.

През идващите десетилетия връзките сред Съединени американски щати и Китай процъфтяват наред с икономическата им причинност. Но през последните години връзките сред двете най-големи стопански системи в света се утежниха фрапантно.

За Си наличието на Кисинджър в Китай в този момент е увещание за едни не толкоз ледени времена.

" Никога не забравяме нашите остарели другари и в никакъв случай няма да забравим Вашия исторически принос за развиването на връзките сред Китай и Съединени американски щати, и за укрепването на другарството сред двата народа ", съобщи Си пред Кисинджър.

" Китай и Съединени американски щати още веднъж се намират на кръстопът. Двете страни би трябвало още веднъж да създадат избор ", добави той и прикани Кисинджър и съидейниците му американци да " продължат да играят градивна роля за връщането на китайско-американските връзки на верния път ".

" Президентът Си се среща с Кисинджър и съобщи, че Китай е подготвен да реализира постоянен прогрес във връзките със Съединени американски щати ", заяви в Twitter официалната държавна осведомителна организация на Китай.

President Xi meets with Kissinger, says China ready to bring ties with U.S. steadily forward https://t.co/ERg6ACTJrqpic.twitter.com/gtocaOGJnc
— China Xinhua News (@XHNews) July 20, 2023 От своя страна, Хенри Кисинджър отговори, че за него е " огромна чест " да посети Китай, и благодари на Си, че е избрал да се срещне с него в същата постройка, в която се е срещнал с китайските водачи за първи път.
" Отношенията сред Съединени американски щати и Китай са от жизненоважно значение за мира и просперитета на двете страни и на света ", е декларирал Кисинджър, обещавайки да постави старания за усилване на взаимното съгласие сред двете страни.

По-рано Кисинджър се срещна и с китайския първи посланик Ван И и министъра на защитата Ли Шанфу, който от 2018 година е под глобите на Съединени американски щати поради закупуване на съветски оръжия от Китай. Фактът, че Кисинджър получи визита при Си, е индикативен за това какъв брой високо е оценен той от китайското управление.

Необявената аудиенция съответства с високопоставеното посещаване на Джим Кери в Пекин, на което Съединени американски щати и Китай възобновиха замразените от близо година договаряния за битката с климатичните промени, добавя CNN.

Забележително е, че Кери, който е и някогашен държавен секретар на Съединени американски щати, не получи опция за среща със Си, макар че е настоящ член на сегашната администрация на президента Джо Байдън и някои наблюдаващи авансово чакаха, че такава среща на четири очи може да се състои.

Посещението на Кисинджър, който съобщи, че е в Пекин " като другар на Китай ", последва поредност от визити на представители на американския кабинет през последните седмици, в това число на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и на финансовия министър Джанет Йелън. Блинкен беше единственият американски чиновник беседва със Си.

Американски публични лица, представени от CNN, подчертаха, че Кисинджър работи в качеството си на частно лице, а не като делегат на администрацията на Байдън.

Срещата му със Си е още един знак, че за Китай неофициалните връзки стават по-важни от формалните, счита Суйшенг Джао, шеф на Центъра за китайско-американско съдействие в Университета в Денвър. Той разказва тази наклонност като " връщане към годините преди Никсън ", преди двете страни да открият дипломатически връзки.

Миналия месец Си Дзинпин се срещна с американския бизнесмен и човеколюбец Бил Гейтс в първата по рода си среща на четири очи със западен предприемач от години насам. Си назова Гейтс " остарял другар " и акцентира, че той " е първият американски другар, който виждам тази година ".

Алфред Ву, доцент в Катедрата за обществени политики към Националния университет на Сингапур, изясни, че срещите на Си са определени целеустремено, с цел да изпратят сигнал към външния свят. " Посланието е доста ясно: Си Дзинпин желае да се срещне с прокитайски настроени хора, които са подготвени да приказват в интерес на страната му. Това е тактика " разделяй и владей ". ", счита той.

Ву отбелязва, че Си също по този начин е провел изненадваща среща с някогашния филипински президент Родриго Дутерте в Пекин и го е похвалил за това, че е направил " стратегически избор " да усъвършенства връзките с Пекин, когато е бил водач.

Освен с кого Си избира да се срещне, мястото на срещите също е индикативен знак за връзките, добавя Ву. На срещата с Кисинджър двамата бяха седнали на едно и също равнище против дребна маса за чай в уютна конюнктура, до момента в който Блинкен седеше на доста по-голяма маса, далечно разстояние от събеседниците си от Китай, отбелязва Ву.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР