Китайският космически апарат Чанъе-4 влезе в работна орбита около Луната.

...
Китайският космически апарат Чанъе-4 влезе в работна орбита около Луната.
Коментари Харесай

Китайската космическа сонда Чанъе-4 се подготвя за кацане на обратната страна на Луната

Китайският галактически уред Чанъе-4 влезе в работна орбита към Луната. Орбитата е елиптична с периселен 15 километра и апоселен 100 километра. За постигане на авансово избраната орбита са направени две дребни корекции на траекторията.

Китайското национално галактически ръководство (CNSA) заяви, че е осъществена инспекция на връзката сред Чанъе-4 и сателита-ретранслатор Цюецяо, благодарение на който ще се реализира връзката със Земята. Извършена бе инспекция на всички принадлежности и далекомери, нужни за сполучливото кацане на галактическия уред. CNSA разгласи, че кацането ще се реализира в идния четвъртък .

Кацането на противоположната страна на Луната е комплицирана задача, тъй като няма директна видимост със Земята и се постанова потреблението на сателит-ретранслатор. Това е Цюецяо, който се намира в точката на Лагранж на системата Земя-Луна.

Роувърът би трябвало да кацне в един от минимум изучените райони на Луната. Той разполага с научна лаборатория и мощен радар, с който ще учи вътрешността на спътника. На борда се намира алуминиев резервоар със семена на синап, картофи и яйца на копринени буби. Идеята е от яйцата да се излюпят буби, произвеждащи въглероден диоксид, до момента в който картофите и синапа отделят О2 посредством фотосинтеза. По този метод те могат да основат напълно опростена екосистема на Луната.

Чанъе-4 се превежда като „Великият поход-4“. Китай пристъпва към идващия популярен поход.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР