Китайският износ се ускори изненадващо силно през септември, допринасяйки за

...
Китайският износ се ускори изненадващо силно през септември, допринасяйки за
Коментари Харесай

Търговският излишък на Китай спрямо САЩ достигна нов рекорден връх през септември

Китайският експорт се форсира изненадващо мощно през септември, допринасяйки за нов рекорден остатък със Съединени американски щати, демонстрират данни на Генералната митническа администрация на страната, които могат да изострят в допълнение така и така нарастващия търговски спор сред Пекин и Вашингтон.

Общият износ от Китай се усили през септември с цели 14,5% на годишна база, надвишавайки значително осредните прогнози за покачване с 8,2% и след много по-скромен напредък с 9,8% през август. В същото време вносът набъбна с 14,3% след покачване с 19,9% през август и прогноза за напредък от 15,3% на 100.

По този метод общият китайски търговски остатък набъбна през септември до 31,07 милиарда $ от 27,89 милиарда $ месец по-рано и упования за положителен баланс в размер на едвам 19,2 милиарда $.

В същото време Генералната митническа администрация регистрира доста мощен растеж от 16,6% на китайския експорт в посока Съединени американски щати при анемично покачване с 1,6% на американския износ за Китай. Това докара до разширение на комерсиалната дупка сред двете най-големи стопански системи в света до рекордните в историята 34,13 милиарда $ по отношение на предходния връх от август на стойност 31,05 милиарда $.

Трябва да се има поради, че за първите деветте месеца на годината китайският остатък по отношение на най-големия експортен пазар в лицето на Съединени американски щати се усили до 225,79 милиарда $ от към 196,01 милиарда $ през същия интервал на 2017-а година. Това рискува да задълбочи комерсиалното напрежение сред Вашингтон и Пекин и да докара до остра реакция от страна на Доналд Тръмп преди идните на 6-и ноември избори за американския конгрес.

Данните за китайският експорт са изненадващо положителни на фона на ескалиращото комерсиално напрежение и охлаждащия се световен стопански напредък, като изненадващо мощният износ евентуално се дължи на мощната китайската конкурентоспобност с помощта на отслабващата локална валута. От началото на годината китайският юан се обезцени с към 6% по отношение на щатския $. Не е изключено здравият експорт през септември да се дължи и на увеличени доставки от страна на китайските компании преди да влязат в действие спомагателните мита, наложени от Съединени американски щати на 24-ти септември върху вноса на китайски артикули за 200 милиарда $. Това от своя страна може да ускори терзанията за внезапно стесняване на износа, откакто влязат в действие всичките митнически цени, предизвестяват анализатори.

Говорител на Генералната митническа администрация означи пред кореспонденти, че растежът в търговията може да се забави в известна степен през последното тримесечие на годината предвид на растящата външна неустановеност, изключително във връзка с комерсиалните спорове със Съединени американски щати. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР