Китайските военни съобщиха, че са провели нови учения близо до

...
Китайските военни съобщиха, че са провели нови учения близо до
Коментари Харесай

Китай проведе ново военно учение до Тайван

Китайските военни оповестиха, че са провели нови учения покрай Тайван през днешния ден, до момента в който група американски конгресмени посетиха самоуправляващия се остров и се срещнаха с президента, Цай Инг-вен, което съгласно Пекин е нарушаване на суверенитета му, предава Ройтерс

Петимата американски законодатели, водени от сенатор Ед Марки, дойдоха в Тайпе на необявено посещаване късно в неделя. Това съставлява втора американска аудиенция на високо ниво, която посещава острова след визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси при започване на август, на което Пекин отговори с невиждани по мащаб и дълготрайност военни учения в региона.

Командването на източния фланг на Народноосвободителната войска на Китай, съобщи, че е провело многофункционални взаимни патрули за бойна подготвеност и бойни тренировки в морето и въздушното пространство към Тайван в понеделник.

Ученията са разказани като " твърдо възпиращо средство против продължение на политическите трикове на Съединените щати и Тайван и подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток ", се прибавя в изказването на китайските военни.

Министерството на защитата на Китай съобщи в настрана изказване, че пътуването на американските законодатели е уязвило суверенитета и териториалната целокупност на Китай и " разкрива изцяло същинското лице на Съединените щати като развалящи спорове и развалящи мира и стабилността в Тайванския проток ".

" Китайската национална освободителна войска продължава да образова и да се приготвя за война, уверено пази националния суверенитет и териториалната целокупност и уверено ще смаже всяка форма на фракционизъм и непозната интервенция за " независимостта на Тайван ".

Премиерът на Тайван Су Ценг Чанг сподели, че страната му няма да се откаже от " сходни визити на задгранични другари ", без значение от отговора на Китай.

" Не можем просто да не вършим нищо, тъй като в съседство има злобен комшия и да не смеем да допуснем посетители или другари ", сподели той пред кореспонденти.

Посещението на Пелоси ядоса доста Китай, който отговори с тестови изстрелвания на балистични ракети над Тайпе за първи път и се отхвърли от някои линии на разговор с Вашингтон, в това число военни диалози и договаряния за изменението на климата.

Днешното пътешестване на американските конгресмени обаче е доста по-сдържано от това на Пелоси, защото срещата на Цай с тях не беше излъчена онлайн на нейните страници в обществените медии, което е нормалната процедура, когато идват високопоставени задгранични посетители.

Съединените щати нямат публични дипломатически връзки с Тайван, само че са задължени по закон да обезпечат на демократично управлявания остров средствата да се пази.

Китай в никакъв случай не е изключвал потреблението на мощ, с цел да сложи Тайван под собствен надзор. Правителството на Тайван твърди, че Китайската национална република в никакъв случай не е управлявала острова и по тази причина няма право да претендира за него и че единствено нейните 23 милиона души могат да вземат решение бъдещето си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР