Китайските компании, листвани на Уолстрийт, вероятно ще бъдат откъснати от

...
Китайските компании, листвани на Уолстрийт, вероятно ще бъдат откъснати от
Коментари Харесай

Game Over за китайските компании на борсата в САЩ

Китайските компании, листвани на Уолстрийт, евентуално ще бъдат откъснати от финансовите пазари в Съединени американски щати през идващите три години, защото напрежението сред Пекин и Вашингтон продължава да пораства. Това съобщи пред Си Ен Би Си Дейвид Льовингър изпълнителен шеф за разбори на разрастващите се пазари в TCW Group.

„ Мисля, че за доста китайски компании, листнати на пазарите в Съединени американски щати, играта на процедура свърши. Това е проблем, който имаме от 20 години и по този начин и не успяхме да разгадаем “, разяснява той.

Към 30 септември тази година TCW Group ръководи активи на стойност 265,8 милиарда $.

Този месец Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати завърши разпоредбите за използване на закон, който ще разреши на пазарния регулатор да не разрешава търговията на задгранични компании, регистрирани в Съединени американски щати, в случай че техните инспектори не се преценяват с настояванията за приемане информация от американските регулатори.

Законът бе признат още през 2020 година, откакто китайските регулатори неведнъж отхвърлиха претенции от Съвета за контрол на счетоводството на обществените компании за инспекция на одитите на китайските компании, които са листнати в Съединени американски щати.

Като се има поради настоящето равнище на съмнение сред държавните управления на Съединени американски щати и Китай и ниската възможност двустранните връзки да се подобрят скоро, „ няма метод да разгадаем този проблем през идващите няколко години “, сподели Льовингър.

„ Според мен до 2024 година множеството китайски компании, листвани на тържищата в Съединени американски щати, към този момент няма да бъдат листвани в Съединените щати. Повечето ще се върнат към Хонконг или Шанхай “, сподели той пред Си Ен Би си.

По-малко от шест месеца откакто дебютира на борсата в Съединени американски щати, китайският колос за споделени транспорти Didi съобщи, че ще се отпише от Нюйоркската фондова борса и вместо това ще направи проекти за листване в Хонконг.

Когато една компания напуща като Nasdaq или Нюйоркската фондова борса, тя губи достъп до необятен набор от купувачи, продавачи и медиатори.

Според информация, появила се в  медиите Didi си е навлякла гнева не регулаторите, откакто е решила да продължи с първичното си обществено предложение преди да се оправи с нерешени проблеми, свързани с киберсигурността. Didi е най-голямото приложение за споделено пътешестване в Китай и съдържа доста персонални данни за потребителите си, в това число маршрутите им на пътешестване.

Отвъд Диди, доста от водещите китайски интернет компании, листнати в Съединени американски щати, към този момент са подхванали вторично листване в Хонконг. Някои известни имена включват колоса за електронна търговия Alibaba, неговия противник JD.com, най-популярната интернет търсачка в Китай Baidu, компанията за игри NetEase и колоса за обществени медии Weibo.

„ Вече сме достигнали повратната точка. Просто не мисля че китайското държавно управление ще разреши на американските регулатори да имат безграничен достъп до документи за вътрешен одит на китайски компании “, разяснява Льовингър.

„ И в случай че американските регулатори не могат да получат достъп до тези документи, те не могат да защитят американските пазари от измами “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР