Китайските автомобилни марки са напът тази година да заемат за

...
Китайските автомобилни марки са напът тази година да заемат за
Коментари Харесай

Над половината от колите, продавани в Китай, скоро ще бъдат от местни марки

Китайските автомобилни марки са напът тази година да заемат за първи път малко над половината от локалния пазар с помощта на превъзходството си на пазара на електрически автомобили, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на данни на консултантската компания " Аликс партнърс " (AlixPartners).

През последните четири десетилетия китайският автопазар беше доминиран от световни марки като " Фолксваген " (VW) и " Тойота " (Toyota), опериращи взаимно с локални сътрудници.

Но конкурентното ценообразуване, бързото стартиране на нови модели и растежът на локалните производители на електрически автомобили като Би Уай Ди (BYD), " Нио " (Nio) и " Спън мотърс " (Xpeng Motors) промени динамичността на пазара. През първата четвърт на годината Китай за пръв път изпревари Япония като най-големият експортьор на коли в света.

" Аликс партнърс " предвижда, че китайските автопродажби ще се усилят с 3 на 100 тази година до 24,9 милиона коли, възстановявайки се до равнищата от преди пандемията. До 2030 година те ще се усилят до 30,6 милиона годишно, когато повече от половината от колите, продадени в Китай, ще бъдат електрически.

Китайският пазар на така наречен " коли с нови източници на сила " (NEVs), които включват плъг-ин хибриди и напълно електрически коли, се е възползвал през интервала 2016-2022 година от държавни дотации в размер на 57 милиарда $, показва консултантската компания.

За същия интервал американските управляващи са отпуснали автосубсидии в размер от 12 милиарда $.

" Аликс партнърс " предвижда още, че към 2030 година китайските автомарки ще продават на международните пазари към 9 милиона автомобила, или към 30 на 100 от целия пазар. Те ще заемат 15 на 100 от пазара в Европа и по 19 на 100 от пазарите в Южна Америка и Югоизточна и южна Азия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР