Китайски учени заявиха, че са разработили прототип на плазмен двигател,

...
Китайски учени заявиха, че са разработили прототип на плазмен двигател,
Коментари Харесай

Учени от Ухан разработиха плазмен двигател, който може да захрани самолет

Китайски учени обявиха, че са създали първообраз на плазмен мотор, който един ден може може да накара авиацията да обърне тил на изкопаемите горива. Това може да направи цялата промишленост въглеродно неутрална, написа Bloomberg.

Устройството, построено от екип от Института за софтуерни науки към Университета в Ухан, употребява единствено въздух и електричество за генериране на задвижване с успеваемост, съпоставима с комерсиален реактивен мотор. Тестовете са правени в лабораторни условия.

Екипът употребява технологията за покачване на еднокилограмова стоманена топка над кварцова тръба с диаметър 24 милиметра.

Плазмата е четвъртото главно положение на материята с изключение на твърдото, течното и газовото, състоящо се от цялост от заредени йони. Екипът компресира въздуха под високо налягане и употребява микровълни, с цел да го йонизира. След това въздухът се отделя, създавайки задвижване. Според откривателите сходна мащабирана система може да обезпечи задоволително мощ за аероплан.

Екипът показва, че методът се разграничава от другите типове плазмени струйни дросели по това, че компресира и йонизира въздуха вместо ксенон, аргон или водород, които се употребяват от галактическите кораби. Учените работят за възстановяване на успеваемостта на своето устройство. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР