Китайски учени установиха, че намигането при женски жаби се използва

...
Китайски учени установиха, че намигането при женски жаби се използва
Коментари Харесай

Женски жаби използват намигването като тактика за флирт

Китайски учени откриха, че намигането при женски жаби се употребява при другарство с мъжки за чифтосване, оповестява Българска телеграфна агенция.

Преди се смяташе, че този обществен сигнал е следен основно при някои примати, изключително при хората и техните домашни животни.

Изследването е на учени от университета в Анхуей и е оповестено в списание „ Кърънт байолъджи “ (Current Biology).

Eкспертите употребяват за изследването типа Odorrana tormota, който е от семейство водни жаби. Женските населяват шумни потоци и е известно, че използват ултразвукова връзка. Изследователите потвърждават, че женските екземпляри намигат, с цел да поддържат връзка с мъжките и да ги подбуден към чифтосване. 

Откритието демонстрира, че придвижването на клепачите извършва сигнални функционалности при някои типове, които не са примати и има повече от обичайните физиологични функционалности, означават учените.

Чрез пробни способи, полеви наблюдения и други експертите следят по какъв начин женските жаби излъчват сигнали с намигане към желаните от тях мъжки. Само при приемане на този сигнал мъжкият може сполучливо да се включи в чифтосването с женската, в противоположен случай рискува да бъде отритнат, настояват учените въз основата на получените данни.

Според Чжан Фан, началник на изследователския екип, направените констатации са забележителен прогрес в региона на информационното държание на жабите, като предлага скъпа информация за произхода и еволюцията на образната връзка измежду животните.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР