Китайски учени са клонирали успешно три супер крави“, способнида произвеждат

...
Китайски учени са клонирали успешно три супер крави“, способнида произвеждат
Коментари Харесай

Китай успешно клонира три супер крави

Китайски учени са клонирали сполучливо три „ супер крави “, способнида създават извънредно огромно количество мляко, написа.

Това оповестяват държавните медии в страната, приветствайки новината като пробив за китайската млечна промишленост и понижаване на зависимостта й от вносни породи.

Трите телета, отгледани от учени от Северозападния университет за селскостопански и горски науки и технологии, са родени в региона на Нинся в седмиците преди лунната Нова година на 23 януари, оповестява Ningxia Daily.

Те са клонирани от високопродуктивни крави от Холщайн-фризийската порода, произхождаща от Холандия.

Избраните животни са способни да създават 18 тона мляко годишно или 100 тона през целия си живот, оповестява CNN.

Това е съвсем 1.7 пъти повече от количеството мляко, създадено от елементарна крава в Съединените щати през 2021 година, съгласно Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

Първото от клонираните телета е родено на 30 декември посредством цезарово сечение заради относително огромния му размер от 56.7 кг, оповестява чиновник пред Technology Daily.

Учените са основали 120 клонирани ембриона от ушни кафези на високопродуктивните крави и са ги сложили в сурогати.

Джин Япинг, водещият академик на плана, назовава раждането на „ супер кравите “ „ пробив “, който разрешава на Китай да резервира най-хубавите крави „ по стопански изпълним метод “, оповестява държавният вестник Global Times.

Само 5 от 10 000 крави в Китай могат да произведат 100 тона мляко през живота си, което ги прави скъп запас за разплод. Но някои от тях не се разпознават въобще, което затруднява развъждането.

Около 70% от млечните крави в Китай се внасят от чужбина, съгласно Global Times.

„ Планираме до две-три години да изградим стадо, състоящо се от над 1000 супер крави, като солидна основа за справяне с зависимостта на Китай от животни зад граница и решение на казуса с спиранията във веригата за доставки “, споделя Джин.

В доста страни, в това число Съединените щати, фермерите развъждат клонинги с стандартни животни, с цел да прибавят мечтани качества, като висока продуктивност или резистентност на заболявания, в генофонда.

Китай реализира забележителен прогрес в клонирането на животни през последните години. Миналата година локална компания сътвори първия в света клониран арктически вълк.

През 2017 година китайски учени оповестиха, че са произвели клонирани говеда с нараснала устойчивост към туберкулоза, която е риск за тези животни в доста страни по света.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР