Китайски космически апарат е на път да навлезе в орбитата

...
Китайски космически апарат е на път да навлезе в орбитата
Коментари Харесай

Китайска космическа сонда наближава Марс

Китайски галактически уред е на път да навлезе в орбитата на Марс, ден откакто това стори сондата на ОАЕ "Амал " и седмица преди предстоящото кацане на американски уред на Червената планета, заяви Асошиейтед прес.

Китайските управляващи не са оповестили предстоящ час на навлизането на апарата в орбита поради компликациите при реализирането на тези задачи. Миналата седмица формалната организация Синхуа заяви, че сондата се чака да забави хода си към сряда, преди да навлезе в орбитата на Марс и да се приготви за кацане.

Опитът за кацане на повърхността на планетата се чака след към три месеца. Ако всичко мине съгласно проектите, Китай ще е втората страна, съумяла да спусне галактически уред на планетата.

Сондата "Тянвън-1 " е формирана от три детайла - орбитален модул, спускаем уред и отдалечено управляем колесен роувър. Той е оборудван с четири слънчеви панела и работният му режим е изчислен за три месеца. Роувърът с размер на количка за голф би трябвало да реализира разбори на почвата, на атмосферата, да направи фотоси и да помогне за картографирането на Червената планета.

"Тянвън-1 " би трябвало да включи моторите, с цел да понижи скоростта и да се остави на гравитацията на Марс след траялото повече от шест месеца пътешестване от Земята.

Кацането на повърхността на Марс е мъчно и по тази причина китайският уред ще употребява парашут, въздушни възглавници и противоположна двигателна сила в опита си да се спусне в равнината Утопия на Червената планета, където кацна спускаемият модул на американския галактически уред "Викинг 2 " през 1976 година

Досега единствено Съединени американски щати са осъществили сполучливо кацане на Марс, осем пъти до момента. Американският роувър "Пърсивиърънс " се чака да се спусне на планетата на 18 февруари, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР