Китайски изследователи са завършили цифровата карта на генетичните вариации на

...
Китайски изследователи са завършили цифровата карта на генетичните вариации на
Коментари Харесай

Китайски изследователи завършиха картата на генетичните вариации на ориза

Китайски откриватели са приключили цифровата карта на генетичните вариации на ориза, основана на повече от 10 000 проби от зърнената просвета, оповестява Българска телеграфна агенция.

С достижението си учените дават нов инструмент за по-нататъшно проучване на естествените вариации на ориза, изключително на редките разновидности.

Оризът е една от най-важните съществени храни и култури в света. Неговата естествена разновидност обезпечава основна генетична основа за възможното му генетично модифициране и съвременно развъждане.

" Резултатът от най-новото проучване е като цифрова карта за проучване на ориза, предлагаща ясни насоки за развъждането му ", пишат създателите на проучването от Института по селскостопанска геномика в Шънчжън, оповестено в сп. " Nucleic Acids Research ". 

С помощта на картата откривателите са коригирали грешките в класификацията на някои сортове, анализирали са обширно популационните честоти на значими функционални гени в разнообразни субпопулации ориз и са открили отлични естествени вариации измежду тях.

Въз основа на картата експертите са основали и онлайн платформа за база данни за световни консуматори, предоставяйки подобаващи научни и проучвателен услуги за изследвания върху ориза.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР