Китайската централна банка засили подкрепата си на икономическото възстановяване на

...
Китайската централна банка засили подкрепата си на икономическото възстановяване на
Коментари Харесай

Китайската банка предоставя рекордна парична подкрепа за китайската икономика

Китайската централна банка ускори поддръжката си на икономическото възобновяване на страната и продажбата на дълг, като даде най-голямата парична инжекция от 2020 година насам с едногодишни заеми по политиката.

Банката добави чисто 39,6 милиарда $ във финансовата система посредством така наречен средносрочен кредитен инструмент - най-голямата месечна инжекция от декември 2020 година насам. Същевременно посредством интервенции на открития пазар тя изчерпа чисто 134 милиарда юана краткосрочна ликвидност.

Вливането на спомагателни парични средства в стопанската система ще даде по този начин нужния подтик на растежа в Китай, който тази година бе усложнен от неналичието на търсене и спада на пазара на недвижими парцели. Това ще обезпечи на кредиторите и задоволително финансиране, защото Пекин и локалните управляващи ще продават повече облигации за финансиране на разноските за стимулиране на стопанската система и с наближаването на сезона за заплащане на налози.

" Допълнителното вливане на ликвидност има за цел да поддържа постоянни условия на междубанкова ликвидност ", съобщи Беки Лиу, началник на отдела за макростратегии в Китай в Standard Chartered Bank. " Това отразява и по-силното търсене на ликвидност от страна на комерсиалните банки. "

Банката на Китай резервира лихвения % на MLF неизменен на 2,5%, в сходство с упованията. В понеделник доходността на двугодишните до десетгодишните държавни облигации се увеличи с един до четири базисни пункта.

Този ход идва в миг, когато Пекин обмисля нов кръг от тласъци, с цел да помогне на стопанската система да реализира формалната цел за годишен напредък от към 5%. През септември Министерството на финансите продаде облигации на централното държавно управление на стойност 1,2 трлн. юана, което е с 60% повече от междинното за същия интервал през последните три години, като по този метод източи парични средства от системата.

Очаква се още предложение, в това число стратегия за 1 трилион юана, която да помогне на районните държавни управления да рефинансират скрити задължения - риск, който Пекин желае да понижи. Политиците обмислят и спомагателни продажби на държавни облигации в размер на най-малко 1 трилион юана за разноски за инфраструктура, заяви по-рано Bloomberg News.

" Нетното вливане на MLF спомага за стабилизиране на предлагането на ликвидност на пазара ", сподели Мин Мин, основен икономист от Citic Securities Ltd. " Очаква се обстановката с лимитираната ликвидност да се облекчи и пазарите на облигации като цяло да бъдат нестабилни. "

Неравномерно възобновяване
Официалните данни от петък демонстрират изненадващо намаление на потребителската инфлация през предишния месец, макар че други скорошни индикатори, като да вземем за пример износът, подсказват, че забавянето може да е по-умерено. Данните, оповестени през предходната седмица, също демонстрираха, че размерът на отпуснатите заеми не дава отговор на упованията. Властите започнаха частични ограничения за поддръжка на стопанската система, само че се въздържаха от огромни тласъци.

Ръководителят на централната банка Пан Гуншън съобщи в изказване в събота, че паричната политика на Китай ще употребява по-добре както съвкупни, по този начин и структурни принадлежности, като има поради необятни ограничения, които засягат общата ликвидност, и целеви ограничения за подкрепяне на избрани браншове. Според него тя ще се стреми към по-устойчив напредък, като в същото време поддържа " рационален " ритъм на разширение.

Въпреки че пазарите към момента са внимателни във връзка с несигурното икономическо възобновяване, финансовите институции от Citigroup Inc. до JPMorgan Chase & Co. покачиха задачите си за напредък по-рано този месец след известно усъвършенстване на индикаторите, в това число на индустриалната интензивност.

Вливането на парични средства би трябвало да " компенсира търсенето от страна на предлагането на държавни облигации през тази седмица ", съобщи Джаопън Син, старши пълководец за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. " Ограничената ликвидност може да намалее през втората половина на октомври, защото задължиха локалните управляващи да изразходват всички средства, набрани посредством облигации, преди края на октомври. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР