Китайската народна банка (PBoC) неочаквано намали основния лихвен процент за

...
Китайската народна банка (PBoC) неочаквано намали основния лихвен процент за
Коментари Харесай

Китайската народна банка неочаквано намали основния лихвен процент за първи път от януари насам

Китайската национална банка (PBoC) ненадейно понижи главния лихвен % за първи път от януари насам в опит да съживи търсенето на заеми в поддръжка на засегнатата от Covid-19 азиатска стопанска система.

Централната банка намали в понеделник лихвения % за едногодишните средносрочни заеми за някои финансови институции с 10 базисни пункта до 2,75%.

Банката също по този начин съобщи, че е пласирал 400 милиарда юана посредством своя едногодишен междинен кредитен механизъм, заменяйки по-малко от 600-те милиарда юана заеми с падеж тази седмица. Тази интервенцията докара до чисто евакуиране на свежи средства от банковата система в размер на 200 милиарда юана.

PBoC също по този начин инжектира 2 милиарда юана посредством седемдневни противоположни репо покупко-продажби, като в същото време понижи цената на заема (лихвата) по тези 7-дневни репоаукциони също с 10 базисни пункта до 2,0%.

Решението е реалност, откакто по-рано през днешния ден бяха показани по-слаби от предстоящото данни за индустриалното производството и продажбите на дребно в Китай през юли.

Китайското индустриално произвеждане набъбна през юли с 3,8% на годишна база при упования за напредък с 4,9%, като по отношение на юни производството се увеличи с 0,38%.

Производството и доставката на електрическа енергия, топлоенергия, газ и вода набъбнаха с 9,5% по отношение на юли 2021 година, преработващата индустрия - с 8,4% и добивната - с 8,1%.

В същото време продажбите на дребно в Китай са се нараснали с 2,7% през юли на годишна база, заяви Националното статистическо бюро. По този метод продажбите през юли бяха доста по-ниски от предстоящото, като прогнозите предвиждаха растеж от 4,9%. На месечна база продажбите на дребно са нарастнали с 0,27% по отношение на юни 2022 г./БНТ

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР