Китайската компания Huawei има визия за 5G за бизнеса, която

...
Китайската компания Huawei има визия за 5G за бизнеса, която
Коментари Харесай

MWC 2023 показа разминаването на дигиталните светове

Китайската компания Huawei има визия за 5G за бизнеса, която Западът до момента не е съумял да възпроизведе или схване

Светлин Желев преди 46 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 13:10 | 06.03.2023

Известен нидерландски сеизмолог предвижда трусове в 12 области на планетата

АвтомобилиИван Давидов - 9:40 | 05.03.2023

ТОП 10 на вълците в овча кожа измежду автомбилите

IT НовиниЕмил Василев - 17:00 | 06.03.2023

Забраната за 8K тв приемници в Европейски Съюз влиза в действие – ето по какъв начин Samsung я заобиколи

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

Миналата седмица рекордните 85 000 посетителя на Световния мобилен конгрес видяха две радикално разнообразни визии за цифровото бъдеще. Телекомуникационните компании от развитите пазари считат, че 5G мобилният широколентов достъп е потребителска технология и се тормозят, че пазарът им е покрай засищане. Водещата китайска компания за цифрова инфраструктура, Huawei, преглежда 5G като индустриална технология и има вяра, че новата цифрова стопанска система скоро ще започва.

Преди две години редица експерти побързаха да отпишат Huawei, откакто глобите на администрацията на Тръмп отхвърлиха на основаната в Шънджън компания достъп до американски технологии, в това число до най-бързите нови чипове с 7 нанометра (nm) технология или по-малко.

Huawei, чиито продажби на мобилни телефони за малко надминаха тези на Apple, загуби по-голямата част от бизнеса си със смарт телефони поради глобите, само че още веднъж се трансформира в най-големия снабдител на телекомуникационна инфраструктура в света, източник на облачни приложения за изкуствен интелект (ИИ) за минната промишленост, производството и услугите, както и в основател на цифрови технологии за характерни промишлености, изключително автомобилната.

Представители на Huawei обявиха, че чакат единствено автомобилният бизнес на компанията да надвиши пиковите доходи на бизнеса с мобилни телефони през 2021 година. Те чакат и обилни доходи от подразделението си за зелена сила, което употребява слънчеви кафези с изкуствен интелект за възстановяване на преобразуването на сила.

Според оценките на Huawei, над 10 000 китайски предприятия са построили профилирани или частни 5G мрежи, в това число повече от 6000 индустриални компании. За съпоставяне, отвън Китай има общо 171 частни 5G мрежи, от които по-малко от 20 са заводи. „ Това се дължи на обстоятелството, че китайското държавно управление подтиква индустриалните компании да възприемат 5G и AI “, споделя експерт на Huawei.

Ericsson и Nokia, европейските съперници на Huawei, не предложиха образци за приложения на 5G за бизнеса в своите изложби. Говорител на Ericsson съобщи, че компанията не разполага с данни за броя на частните 5G мрежи, построени за бизнеса.

Експозицията на китайската компания заемаше съвсем цялата първа изложбена зала на панаира в Барселона, до момента в който главните ѝ съперници, измежду които Nokia, Ericsson, Samsung и IBM, се събраха във втората изложбена зала.

Само преди три години западните медии предвидиха краха на китайския народен отличник, в резултат на рестриктивните мерки върху продажбите на чипове в Съединени американски щати. През август 2020 година заглавие от CNN разгласи, че администрацията на Тръмп е „ нанесла гибелен удар “ на Huawei.

„ Съединените щати отрязаха достъпа на Huawei до жизненоважни, съвременни компютърни чипове, нанасяйки гибелен удар на китайския софтуерен първенец “, написаха тогава в медията. Бивш чиновник на Министерството на търговията съобщи, че глобите на Тръмп са „ комерсиалният еквивалент на нуклеарна бомба “. Това важи за бизнеса с мобилни телефони на Huawei, който от близо 20% през 2020 година спадна до по-малко от 5% от международния пазар на смарт телефони през 2023 година Без 7 nm и по-малките чипове, които зареждат 5G смарт телефоните, Huawei не може да се конкурира в бранша.

Но смарт телефоните са единствено част от бизнеса на Huawei и в никакъв случай не са били най-печелившите. Индустриалните системи, които зареждат интелигентни коли, задвижват 5G инфраструктурата или автоматизират факторите, не употребяват свръхмалките транзистори.

По-старото потомство 28 nm чипове зареждат по-голямата част от цифровата инфраструктура и индустриалните приложения на Huawei, а Китай може да ги създава самичък. Сега администрацията на Байдън отряза освен Huawei, само че и цялостен Китай от най-модерните чипове и съоръжение за произвеждане на чипове, само че Huawei не е прекъснала работата си.

Щандът на Huawei на ревюто включваше две дузини демонстрации на широколентови приложения и приложения на изкуствения разсъдък за необятен кръг от предприятия, в това число произвеждане, минно дело, хранилища, железопътни линии, ръководство на пътища, опазване на здравето, обучение и държавни интервенции.

В съседство с индустриалните щандове беше обособена зона, отдадена на телекомуникационните сътрудници на Huawei, които илюстрираха изгодите от широколентовия достъп. Те варираха от заплащания по мобилни телефони и микрокредитиране в Африка до ръководство на лечебни заведения в Тайланд.

Това, което бе наречено от Дейвид Голдман „ Китайският проект за китайско образуване на света “ в книгата му от 2020 година – трансформацията на разрастващите се стопански системи посредством цифрови технологии по образеца на Китай – се развива със забележителни темпове.

_cuva

Според неотдавнашно изследване, извършено от Tom’s Guide, широколентовият достъп 5G предлага единствено възходяща продуктивност в Съединени американски щати и Европа. Скоростта на евакуиране в Китай е три пъти по-висока от тази в Съединени американски щати, където междинната скорост на евакуиране е едвам 100 мегабайта в секунда, което е една десета от тавана за 5G, който е гигабайт в секунда.

В Германия потребителите с 5G телефони получават 5G сигнал единствено в дребна част от случаите, като множеството услуги са настроени по дифолт на 4G. За разлика от Китай, където в множеството градове има същински 5G със скорост на евакуиране 300 мегабайта в секунда, въвеждането на новата технология в Съединени американски щати и Европа е отчасти и е показано неправилно на клиентите.

Потребителското преживяване при 5G не е задоволително, с цел да оправдае спомагателните разноски за инфраструктура, а огромните европейски телекоми имат проблеми с приемането на задоволително доходи, с цел да оправдаят разноските за инфраструктура в размер на 60 милиарда евро.

В главните си речи преди MWC основният изпълнителен шеф на Orange Telecom Кристел Хайдеман и шефът на Deutsche Telekom Тимотеус Хьотгес се оплакаха, че по-голямата част от мобилния интернет трафик се пада на няколко доставчика на наличие – Гугъл, Netflix, Фейсбук и Amazon и други

Потребителите не са склонни да заплащат за нужната инфраструктура, което свива маржовете на европейските телекомуникационни компании и дава опция на доставчиците на наличие да се възползват от тях. Европейските телекомуникационни компании се намират в усложнение сред възходящите разноски за инфраструктура и лимитираните благоприятни условия на потребителите.

Според Пол Сканлън, консултант на президента на Huawei за бизнеса с мобилни оператори, стопанската система на мобилния широколентов достъп в Китай е напълно друга. На брифинг за пресата на 28 февруари Сканлан съобщи, че индустриалните приложения на 5G са генерирали толкоз доста трафик за качване, че новата мрежа скоро ще стане остаряла.

Приложенията на 5G за изкуствен интелект включват големи количества качвани данни, да вземем за пример от камери, които вършат милиони фотоси на час на артикули, движещи се по поточна линия, качват ги в облака за разбор от изкуствен интелект и по-късно изтеглят указания. Визуалното качване разрешава на системите за ИИ да следят промишлени роботи, петролни кладенци, минно съоръжение и стотици други форми на активност.

Huawei е подготвена да вкара това, което назовава 5.5G, набор от постепенни усъвършенствания на 5G, които ще усилят потенциала за данни с към една трета. Извън Китай Сканлън чака Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да бъдат първите, които ще одобряват 5.5G.

Според Huawei „ 5.5G ще разшири 5G, само че ще бъде по-бърз, по-автоматизиран и по-интелигентен от 5G и ще поддържа повече честотни ленти. 5.5G ще даде 10 пъти по-големи мрежови благоприятни условия, което ще се изрази в 100 пъти повече благоприятни условия. Благодарение на тези достижения в 5G бързо ще се развият видеото със свободен достъп, облачността на предприятията, мобилните частни мрежи, пасивният IoT и интегрираните датчици и връзки. “

„ 5G за бизнеса е доста по-голям пазар, в сравнение с 5G за потребителите “, добави Сканлън. „ Тук демонстрираме някои от нашите бизнес триумфи, не толкоз това, което ние сме създали, а това, което другите телекомуникационни оператори са създали въз основа на културата в личните си страни. “

Специализираните 5G мрежи разрешават на производителите да ползват изкуствен интелект за надзор на качеството на продуктите, да разрешават на индустриалните роботи да споделят непосредствено между тях в индустриалния завод и да правят превантивна поддръжка на капитално съоръжение. Те разрешават на лекарите да правят диагностика на пациенти в колите за спешна помощ по пътя към болничното заведение и вършат допустима роботизираната хирургия посредством 5G връзки.

Ниската инертност (време за реакция) на 5G, както и опцията за проявление на огромни количества данни с висока разграничителна дарба в действително време, вършат отдалечената хирургия практична. Първата сполучлива интервенция върху скотски обект се организира през февруари 2019 година в изследователския център на China Unicom. През февруари 2023 година китайски хирург извърши интервенция на злобен мехур на пациент, намиращ се на 4700 км.

Намираме се на прага на нова огромна вълна на глобализация, водена от Китай, а не от Запада, която ще притегли милиарди нови участници в международната стопанска система. Въпреки че през декември 2023 година общият експорт на Китай е понижен с 9% по отношение на предходния месец, износът за страните от АСЕАН е повишен с 20% на годишна база. Цифрите описват забележителна история.

Това е Четвъртата индустриална гражданска война в действително време. Технологията 5G, съчетана с огромни данни и изкуствен интелект, разрешава на роботите да споделят между тях в индустриалния завод, или интернет на нещата да наблюдава и претрупва пакети от пристанища до хранилища и товари за доставка до крайните клиенти, или мините да работят без нито един служащ подземен.

Но същата технология дава опция на един производител на чушки в Бангладеш да употребява високоскоростна камера, с цел да сканира изсушените чушки върху конвейерна лента и да употребява стратегия с изкуствен интелект, с цел да избере неприятните от тях. Тя дава опция на банка в Кения да отпуска постоянни микрокредити на дребни търговци в селата, като употребява геолокация за инспекция на активността им. Той разрешава на тайландски мобилен оператор да предлага главен програмен продукт на дребни предприятия на SIM карта.

Това са дребни нараствания на продуктивността за доста небогати хора, само че като цяло те съставляват най-голямата икономическа промяна, която се прави в актуалния свят. В по-голямата част от страните от световния Юг болшинството от хората работят отвън формалната икономика; те не заплащат налози и не получават доста държавни услуги. Те нямат достъп до капитали и международни пазари, а продуктивността им е все по този начин ниска.

Най-голямото влияние на цифровата съгласуваност в Глобалния юг ще бъде отварянето на международните финансови пазари за няколко милиарда души, които ще имат опция да продават на световния пазар посредством незабавни връзки.

Въздействието е сравнимо с това на платноходките на дълги дистанции през XVI в. или на железниците през XIX в., с тази разлика, че то се случва доста по-бързо и в доста по-голям мащаб.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР